Κόσμος Τετάρτη 19/10/2022, 18:57
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: 200 εκατ. ευρώ για 49 έργα διαστημικής έρευνας

Κομισιόν: 200 εκατ. ευρώ για 49 έργα διαστημικής έρευνας

Κονδύλια ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν 49 διαστημικά ερευνητικά έργα που υλοποιούνται από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για την Υγεία και τον Ψηφιακό τομέα (HaDEA) και τον Οργανισμό της ΕΕ για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA), σύμφωνα με τα αποτελέσματα των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων της περιόδου 2021-2022 για διαστημική έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη».

Τα επιλεγέντα έργα θα προαγάγουν την ανταγωνιστικότητα και την τεχνολογική ανεξαρτησία του διαστημικού τομέα της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα ενοποιήσουν τις κύριες συνιστώσες του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ και θα αναπτύξουν νέες κατάντεις εφαρμογές και υπηρεσίες. Τα επιλεγέντα έργα δίνουν έμφαση στην πρόσβαση στο διάστημα, καθώς και σε μελλοντικές τεχνολογίες, όπως οι κβαντικές τεχνολογίες, η διαστημική μετεωρολογία και η διαστημική επιστήμη.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε σχετικά: «Η έρευνα και η καινοτομία είναι καθοριστικής σημασίας για τον τομέα της αεροδιαστημικής, καθώς προάγουν την ενοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας σε πολλούς τομείς, όπως η μετεωρολογία και το κλίμα, η μετρολογία, η μηχανολογία και η ηλεκτρομηχανική. Αυτή η επένδυση του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» θα συμβάλει στην οικοδόμηση ενός ισχυρού και βασισμένου στη γνώση επιχειρηματικού διαστημικού οικοσυστήματος, το οποίο θα στηρίξει τους μετασχηματισμούς προς μια ευρωπαϊκή ψηφιακή και βιώσιμη οικονομία».

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν προσέθεσε: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία της ΕΕ σε κρίσιμες τεχνολογίες, μεταξύ άλλων και στον διαστημικό τομέα. Η χρηματοδότηση έργων διαστημικής έρευνας με 200 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των ετών προγραμματισμού 2021 και 2022 του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία της διαστημικής βιομηχανίας, καθώς και στην τεχνολογική μας ανεξαρτησία.»

Τα έργα διαστημικής έρευνας θα λάβουν περίπου 1,6 δισ. ευρώ κατά την επταετία υλοποίησης του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», ποσό που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 225 εκατ. ευρώ τον χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων που έχουν ανατεθεί στον EUSPA.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News