Κόσμος Τετάρτη 19/10/2022, 09:56
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Προ των πυλών η μεγάλη μάχη για τη Χερσώνα

Ουκρανία: Προ των πυλών η μεγάλη μάχη για τη Χερσώνα

Αυτό για το οποίο προϊδέαζαν εδώ και ημέρες οι εξελίξεις από το ουκρανικό μέτωπο, δηλαδή ότι μια μεγάλη μάχη για τη Χερσώνα βρίσκεται προ των πυλών, επιβεβαίωσε ουσιαστικά η Μόσχα, μέσω των δηλώσεων ανώτατων αξιωματούχων της τις τελευταίες ώρες. 

Την ώρα που πολίτες τουλάχιστον τεσσάρων πόλεων της περιφέρειες έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν την περιοχή, εν αναμονή «μιας μεγάλης επίθεσης» από τις ουκρανικές δυνάμεις, ο νέος διοικητής της Μόσχας στην περιοχή, Κίριλ Στρεμούσοφ, έστειλε ένα σαφές μήνυμα. «Η μάχη για τη Χερσώνα θα ξεκινήσει στο πολύ άμεσο μέλλον. Απευθύνουμε σύσταση προς τους αμάχους, εάν είναι δυνατόν, να εγκαταλείψουν την περιοχή», είπε.

Όπως διευκρινίστηκε το πρωί της Τετάρτης, οι εκκενώσεις θα αφορούν περίπου 50 με 60 χιλιάδες πολίτες και αναμένεται να διαρκέσουν έξι μέρες. 

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, επικεφαλής των επιχειρήσεων στην Ουκρανία τις τελευταίες 10 ημέρες.

Ο Σουροβίκιν αναγνώρισε ότι η στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία είναι «τεταμένη», ειδικά γύρω από τη Χερσώνα. «Η κατάσταση στην περιοχή της “Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης” μπορεί να χαρακτηριστεί τεταμένη», είπε.

«Ο εχθρός προσπαθεί συνεχώς να επιτεθεί στις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων», συνέχισε και πρόσθεσε: «Πρώτα από όλα, αυτό αφορά τους τομείς Κουπιάνσκ, Λυμάν και Μικολάιβ-Κριβίι Ριχ».

Οι μελλοντικές ενέργειες του ρωσικού στρατού σε ό,τι αφορά την ίδια την πόλη της Χερσώνας «θα εξαρτηθούν από τη στρατιωτική κατάσταση», συνέχισε, λέγοντας ότι είναι ανάγκη «να διαφυλαχθεί στο μέγιστο η ζωή των πολιτών και των Ρώσων στρατιωτών».

«Δεν αποκλείουμε τη λήψη μιας πολύ δύσκολης απόφασης», κατέληξε.

H ουκρανική «τανάλια»

Τον τελευταίο μήνα ο ουκρανικός στρατός έχει απελευθερώσει 75 οικισμούς στη βόρεια και δυτική πλευρά της περιφέρειας που συνορεύει με την Κριμαία. Πλέον απειλεί ανοικτά τους Ρώσους στην πιο σημαντική πόλη που έχουν κατακτήσει από την αρχή του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Προ της επερχόμενης ουκρανικής επέλασης από τον ενισχυμένο και άρτια πλέον εξοπλισμένο στρατό των Ουκρανών, υπό την καθοδήγηση της ηγεσίας των δυνάμεων του Νότου («Γιουγκ»), οι Ρώσοι βλέπουν ότι θα είναι δύσκολο να κρατήσουν τη Χερσώνα, γι΄αυτό και το κάλεσμα στους κατοίκους για αποχώρηση από την περιοχή που μόλις πριν μερικές μέρες υποτίθεται ότι ψήφισε να γίνει κομμάτι της ρωσικής επικράτειας.

Η ρωσική προπαγάνδα αναφέρει ότι οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν τόσο τη Χερσώνα όσο και τη Νόβα Κάχοφκα, κωμόπολη κοντά στη Χερσώνα, στα ανατολικά της, ωστόσο δεν προκύπτουν εικόνες κατεστραμμένων σπιτιών ή υποδομών στις περιοχές αυτές στις ρωσόφιλες ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι σαφές ότι οι Ουκρανοί προτιμούν να προχωρούν χωριό-χωριό και να σφίξουν σαν τανάλια τη Χερσώνα.

Με την απουσία των Τσετσένων μαχητών του Ραμζάν Καντίροφ και των μισθοφόρων της Wagner, που φαίνεται να έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους ξανά στα ανατολικά, οι Ουκρανοί έχουν μπροστά τους μια σημαντική ευκαιρία για ανάκτηση της πόλης που από τον Μάρτιο βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων.

Η Χερσώνα έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για τους Ρώσους καθώς αποτελεί το απαραίτητο πέρασμα για τη σύνδεση της Κριμαίας με τον Δνείπερο, τον ποταμό που μοιράζει στα δύο την Ουκρανία.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News