Business & Finance Τρίτη 18/10/2022, 18:09
ΗΠΑ

Lafarge: Παραδέχτηκε τις κατηγορίες για στήριξη του Ισλαμικού Κράτους

Lafarge: Παραδέχτηκε τις κατηγορίες για στήριξη του Ισλαμικού Κράτους

Ένοχη στις κατηγορίες για στήριξη του Ισλαμικού Κράτους, μέσω πληρωμών από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2014, για να διατηρηθεί ανοιχτό το εργοστάσιό της στη Συρία, δήλωσε η γαλλική τσιμεντοβιομηχανία Lafarge, στο πλαίσιο σημερινής ακροαματικής διαδικασίας στις ΗΠΑ.

Η ομολογία στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν αποτελεί την πρώτη παραδοχή ενοχής στις ΗΠΑ για κατηγορίες υλικής στήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση. Σημειώνεται πως η Lafarge αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας στο Παρίσι.

Η τσιμεντοβιομηχανία συμφώνησε να καταβάλει αποζημιώσεις και πρόστιμα συνολικού ύψους, 777 εκατ. δολάριων. Προηγουμένως, μετά από εσωτερική έρευνα, η εταιρεία είχε παραδεχθεί ότι η θυγατρική της στη Συρία πλήρωνε ένοπλες ομάδες, ώστε να προστατεύσουν το προσωπικό της στο εργοστάσιο. Είχε όμως αρνηθεί τις κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σημειώνεται ότι η ελβετική Holcim, στον όμιλο της οποίας υπάγεται πλέον η Lafarge, είχε δηλώσει τότε πως οι δράσεις αυτές πάνε ενάντια στις αξίες της και ότι δεν είχαν αποκαλυφθεί στο διοικητικό συμβούλιο κατά τη συγχώνευση των δύο ομίλων το 2015.

Το 2017 ομάδες προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γαλλία κατηγορούσαν τη Lafarge ότι πλήρωσε 13 εκατ. ευρώ σε ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών του Ισλαμικού Κράτους, για να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη Συρία μεταξύ 2011 και 2015.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News