Κόσμος Τρίτη 29/12/2020, 12:50
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Η επόμενη πανδημία θα είναι χειρότερη

ΠΟΥ: Η επόμενη πανδημία θα είναι χειρότερη

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει υπάρξει πολύ σοβαρή, αλλά δεν είναι κατ΄ ανάγκη «η μεγάλη», προειδοποιούν οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η επόμενη πανδημία ίσως να είναι χειρότερη, εκτίμησε ο δρ Μαρκ Ράιαν, λέγοντας: «Αυτό είναι ένα καμπανάκι αφύπνισης. Τώρα μαθαίνουμε πώς να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα: την επιστήμη, τα logistics, την εκπαίδευση και τη διακυβέρνηση, πώς να επικοινωνούμε καλύτερα. Όμως ο πλανήτης είναι εύθραυστος».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ντέιβιντ Χέιμαν Χέιμαν, άλλωστε, η ανθρωπότητα θα πρέπει να μάθει να ζει με τον κορωνοϊό, καθώς αυτός δεν αναμένεται να εξαλειφθεί, αλλά πιθανότατα θα γίνει ενδημικός.

Όπως εξήγησε ο επιστήμονας, η έννοια της ανοσίας της αγέλης έχει παρεξηγηθεί. «Ο κόσμος ελπίζει στην ανοσία της αγέλης, ότι με κάποιο τρόπο η εξάπλωση θα μειωθεί εάν αρκετά άτομα έχουν ανοσία. Φαίνεται ότι η μοίρα του SARS-CoV-2 είναι να γίνει ενδημικός, όπως έχει γίνει με τους τέσσερις άλλους ανθρώπινους κορωνοϊούς, και να συνεχίσει να μεταλλάσσεται καθώς θα αναπαράγεται στα ανθρώπινα κύτταρα», είπε.

«Ευτυχώς, έχουμε τα εργαλεία να σώζουμε ζωές και αυτά, σε συνδυασμό με την καλή δημόσια υγεία μας επιτρέπουν να μάθουμε να ζούμε με το Covid-19», πρόσθεσε ο Χέιμαν.

«Το πιθανό σενάριο είναι ότι ο ιός θα γίνει άλλος ένας ενδημικός ιός που θα παραμείνει σαν μια απειλή, αλλά μία απειλή πολύ χαμηλού επιπέδου, στο πλαίσιο ενός αποτελεσματικού παγκόσμιου προγράμματος εμβολιασμών», σημείωσε ο δρ Ράιαν.

«Μένει να δούμε πόσο καλά θα γίνουν δεκτά τα εμβόλια, πόσο κοντά θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο κάλυψης που θα μας δώσει την ευκαιρία να στοχεύσουμε στην εξάλειψη. Η ύπαρξη ενός εμβολίου, ακόμα και με υψηλή αποτελεσματικότητα, δεν αποτελεί εγγύηση για την εξάλειψη μιας μεταδοτικής ασθένειας. Αυτός είναι ένας πολύ υψηλός στόχος για να τον φτάσουμε», είπε.

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, δρ Σούμια Σουαμινάθαν τόνισε πως παρά τον εμβολιασμό, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν μπορούν να σταματήσουν.  Ο πρώτος ρόλος του εμβολίου είναι να αποτρέψει τη σοβαρή ασθένεια και τους θανάτους, αλλά μένει να φανεί εάν θα μειώσει και τον αριθμό των κρουσμάτων ή τη μετάδοση του ιού. «Δεν πιστεύω ότι έχουμε ενδείξεις για κάποιο από τα εμβόλια ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα αποτρέψει τους ανθρώπους από το να κολλήσουν τον ιό και από το να μπορούν να τον μεταδώσουν», είπε η δρ Σουαμινάθαν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News