Κόσμος Τετάρτη 12/10/2022, 21:35
ΚΟΣΜΟΣ

Μελόνι: Στο πρόσωπο του Τζιορτζέτι αναζητά τον υπουργό Οικονομικών της νέας κυβέρνησης

Μελόνι: Στο πρόσωπο του Τζιορτζέτι αναζητά τον υπουργό Οικονομικών της νέας κυβέρνησης

Η επερχόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι κλίνει προς την επιλογή του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι για να γίνει ο επόμενος επικεφαλής Oικονομικών της Ιταλίας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Μελόνι, επικεφαλής του δεξιού συνασπισμού που κέρδισε στις εκλογές τον περασμένο μήνα, πιθανότατα θα έχει προχωρήσει στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Η τελική απόφαση για τη σύνθεση ενός υπουργικού συμβουλίου δεν έχει ληφθεί ακόμη και γι΄αυτό οι αποφάσεις της μπορεί να αλλάξουν.

Οι πιθανότητες για την επιλογή του Τζορτζέτι αυξάνονται από τότε που το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, αποχώρησε από την κούρσα. Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο, βετεράνος της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, παραμένει επιλογή, ανέφεραν οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. 

Όποιος αναλάβει το πόσο αυτό θα επιφορτιστεί με το βαρύ έργο να κατευθύνει την υπερχρεωμένη οικονομία της Ιταλίας μέσω ενεργειακής κρίσης, σε μία εξέλιξη που αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού και τους κινδύνους ύφεσης. Η προσπάθεια της Μελόνι να βρει έναν διεθνώς αναγνωρισμένο και έμπειρο υπουργό Οικονομικών έχει κάνει τους ευρωπαίους εταίρους και τους επενδυτές της Ιταλίας να ανησυχούν για το ποιος θα είναι το κατάλληλο πρόσωπο.

Κορυφαίο πρόσωπο

Ο 55χρονος Τζορτζέτι είναι βασικός υπουργός στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι από το 2021. Πριν από αυτό το πόστο, υπήρξε για πολλά χρόνια βουλευτής του κόμματος Λέγκα και παραμένει ένα από τα κορυφαία πρόσωπα του.

Άλλα ονόματα που κυκλοφορούν στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνουν τον πρώην αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας ης Ιταλίας Λουίτζι Μπουτιγιόνε, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ντομενίκο Σινσισκάλκο Domenico και τον γενικό λογιστή της Ιταλίας,Μπιάτζιο Μαζότα.

Εάν τελικά επιλεγεί ο Τζιορτζέτι θα ήταν μια νίκη για τη Λέγκα, αν και όχι για τον ηγέτη της Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος συχνά έρχεται σε αντίθεση με τον πιο μετριοπαθή Τζιορτζέτι. Η Λέγκα έχει προτείνει σαρωτικές φορολογικές περικοπές και διεύρυνση του ελλείμματος για να μετριαστεί το πλήγμα στην οικονομία από την ενεργειακή κρίση.

Κίνημα Νέων

Ο Τζιορτζέτι είναι πτυχιούχος επιχειρηματικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου και είχε εργαστεί ως λογιστής πριν εκλεγεί στο κοινοβούλιο το 1996. Έκτοτε ήταν δύο φορές επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής και επίσης είχε διατελέσει υφυπουργός για την κυβέρνηση του ηγέτη των Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε.

Στη δεκαετία του 1980, ο Τζορτζέτι ήταν μέρος του ακροδεξιού κινήματος νεολαίας Fronte della Gioventu που συνδέθηκε με την ιταλική Movimento Sociale, η οποία είναι η ίδια πολιτική οργάνωση στην οποία προσχώρησε η Μελόνι τη δεκαετία του 1990.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Συνάντηση Μπερλουσκόνι, Μελόνι και Σαλβίνι για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης

Μελόνι: Θα απαντήσουμε άμεσα και αποτελεσματικά στα προβλήματα της χώρας

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News