Κόσμος Τρίτη 29/12/2020, 10:16
ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο με τον εμβολιασμό 2 εκατ. Βρετανών την εβδομάδα αποτρέπεται ένα τρίτο κύμα

Μόνο με τον εμβολιασμό 2 εκατ. Βρετανών την εβδομάδα αποτρέπεται ένα τρίτο κύμα

Μετά τον εντοπισμό του νέου, μεταλλαγμένου στελέχους κορωνοϊού, η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ενός τρίτου και ενδεχομένως πιο σφοδρού κύματος έξαρσης κρουσμάτων, θα πρέπει να εμβολιάζει δύο εκατ. Βρετανούς την εβδομάδα, όπως δείχνει μελέτη της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου(LSHTM).

Η Βρετανία μετράει περισσότερα από 71.000 θύματα εξαιτίας της νόσου Covid-19 και περισσότερα από 2,3 εκατ. κρούσματα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Reuters.

«Το πιο ισχυρό σενάριο παρέμβασης, με σχεδόν το σύνολο της βρετανικής επικράτειας στη Ζώνη 4 υψηλού κινδύνου και τα σχολεία κλειστά στη διάρκεια του Ιανουαρίου και με εμβολιασμό 2 εκατ. πολιτών ανά εβδομάδα, αποτελεί το μοναδικό σενάριο που θεωρούμε ότι θα μπορούσε να περιορίσει τη μείωση των πιέσεων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε επίπεδα ανάλογα του πρώτου κύματος κορωνοϊού», υπογραμμίζεται στη μελέτη. «Στην περίπτωση που δεν υπάρξει εκτεταμένος εμβολιασμός, τότε τα κρούσματα, νοσηλευόμενοι και εισαγωγές στις ΜΕΘ ,όπως και οι θάνατοι το 2021 εξαιτίας του κορωνοϊού ενδεχομένως να υπερβούν τα επίπεδα του 2020», προειδοποιεί η Σχολή LSHTM.

O Bρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, και οι επιστημονικοί του σύμβουλοι έχουν προειδοποιήσει για ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού, που ενδεχομένως να είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό, και που ήδη μεταδίδεται με ταχείς ρυθμούς στη Βρετανία. Αυτό δεν σημαίνει ότι το νέο στέλεχος προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα ή ότι είναι πιο θανατηφόρο.

Τα βρετανικά μέσα μετέδιδαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι από τις 4 Ιανουαρίου αναμένεται και η κυκλοφορία του εμβολίου που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την ΑstraZeneca, καθώς είναι ζήτημα ημερών η έγκρισή του από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Έως τώρα, 600.000 Βρετανοί έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου από την έναρξη των εμβολιασμών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News