Κόσμος Δευτέρα 10/10/2022, 09:25
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο – Εντείνονται οι φόβοι για αντίποινα Πούτιν

Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο – Εντείνονται οι φόβοι για αντίποινα Πούτιν

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου τη Δευτέρα το πρωί, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των Κρατικών Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Suspilne.

«Οι λεπτομέρειες επιβεβαιώνονται», είπε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Νωρίτερα δημοσιογράφοι του AFP μετέδωσαν ότι ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου ενώ αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι είδε μαύρο καπνό να βγαίνει από κτίρια. Τις εκρήξεις επιβεβαίωσε και ο δήμαρχο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Βιτάλι Κλίτσκο.

Οι εκρήξεις ακούστηκαν στις 8:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Σεφτσενκόφσκι, ενώ οι σειρήνες προειδοποίησης είχαν ηχήσει αρκετά λεπτά νωρίτερα.

Μία από τις επιθέσεις στο Κίεβο φάνηκε να είχε στόχο ένα πανεπιστήμιο, όπου υπήρχαν πέντε απανθρακωμένα οχήματα και τα παράθυρα ενός κτιρίου ανατινάχτηκαν. Η μυρωδιά του αερίου και της φωτιάς πέρασε στον αέρα και υπήρχε ένας μεγάλος κρατήρας στο κέντρο του δρόμου με χείμαρρους νερού να αναβλύζουν.

Αυτοκίνητα καίγονται στο σημείο της πρόσκρουσης που ήταν στο κέντρο του Κιέβου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Ο κόσμος έχει σπεύσει στους σταθμούς του μετρό του Κιέβου, με σχετική ψυχραιμία σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδουν τα ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα. 

Είναι η πρώτη φορά που η ουκρανική πρωτεύουσα πλήττεται εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά αυτή τη φορά τα πλήγματα είναι πολύ πιο κοντά στο κέντρο της πόλης από ό,τι τα ρωσικά πλήγματα στην αρχή του πολέμου.

Οι κάτοικοι του Κιέβου πανικοβλήθηκαν μετά τις εκρήξεις που αντήχησαν σε όλη την πόλη, σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης. Τις τελευταίες εβδομάδες, η διάθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα είχε επιστρέψει σε κάποια κανονικότητα. Οι δρόμοι έχουν γεμίσει και τα βαγόνια του μετρό γεμάτα επιβάτες και οικογένειες που επιστρέφουν στην καθημερινή ζωή. Τα πλήγματα σημειώθηκαν μάλιστα σε ώρα που συνήθως υπάρχει πολλή κίνηση στην πόλη.

Οι εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα έρχονται μια ημέρα μετά τη δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν περί «τρομοκρατικής ενέργειας» σχετικά με την έκρηξη που σημειώθηκε το Σάββατο στη Γέφυρα της Κριμαίας, με τον Ρώσο πρόεδρο να κατηγορεί τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σημειώνεται επίσης ότι τη Δευτέρα συνεδριάζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, με την ανησυχία, σε παγκόσμιο επίπεδο, να εντείνεται για ισχυρά αντίποινα της Μόσχας κατά του Κιέβου.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News