Κόσμος Κυριακή 9/10/2022, 15:05
ΚΟΣΜΟΣ

Ρώσοι δύτες θα ελέγξουν τις ζημιές στη γέφυρα της Κριμαίας που επλήγη από την έκρηξη

Ρώσοι δύτες θα ελέγξουν τις ζημιές στη γέφυρα της Κριμαίας που επλήγη από την έκρηξη

Ρώσοι δύτες επρόκειτο να εξετάσουν την Κυριακή τις ζημιές από την ισχυρή έκρηξη σε οδική και σιδηροδρομική γέφυρα προς την Κριμαία, η οποία είναι ένα επιβλητικό σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου από τη Μόσχα και μια βασική οδός ανεφοδιασμού των δυνάμεων στη νότια Ουκρανία.

Η έκρηξη του Σαββάτου στη γέφυρα πάνω από το στενό του Κερτς προκάλεσε ευφορία στο ουκρανικό στρατόπεδο, χωρίς όμως ανάληψη ευθύνης. Η Ρωσία δεν απέδωσε αμέσως ευθύνες για την έκρηξη, η οποία όπως έριξε το μισό τμήμα του οδοστρώματος της γέφυρας, με το άλλο μισό να είναι ακόμα προσκολλημένο.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Marat Khusnullin είπε ότι οι δύτες θα ξεκινήσουν τις έρευνες το πρωί, με μια πιο λεπτομερή έρευνα πάνω από την ίσαλο γραμμή να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας, σύμφωνα με τοπικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη -είναι δυσάρεστη, αλλά όχι μοιραία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ. «Φυσικά, τα συναισθήματα έχουν πυροδοτηθεί και υπάρχει μια αναμενόμενη επιθυμία για εκδίκηση».

Το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας δήλωσε ότι τα εμπορευματικά τρένα και τα επιβατικά τρένα μεγάλων αποστάσεων που διασχίζουν τη Γέφυρα της Κριμαίας λειτουργούσαν σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κυριακής. Η περιορισμένη οδική κυκλοφορία επανήλθε το Σάββατο περίπου 10 ώρες μετά την έκρηξη.

Ο Aksyonov είπε ότι η χερσόνησος είχε καύσιμα αξίας ενός μήνα και τρόφιμα αξίας άνω των δύο μηνών. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε το Σάββατο ότι οι δυνάμεις του στη νότια Ουκρανία θα μπορούσαν να «τροφοδοτηθούν πλήρως» μέσω των υφιστάμενων χερσαίων και θαλάσσιων οδών.

Η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και η γέφυρα μήκους 19 χιλιομέτρων που συνδέει την περιοχή με το δίκτυο μεταφορών της άνοιξε εν μέσω πανηγυρικών εκδηλώσεων τέσσερα χρόνια αργότερα από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Κίεβο απαιτεί από τις ρωσικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και το ουκρανικό έδαφος που έχουν καταλάβει κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.

Δεν ήταν ακόμη σαφές εάν η έκρηξη του Σαββάτου ήταν σκόπιμη επίθεση, αλλά η ζημιά σε μια τέτοια δομή υψηλού προφίλ προήλθε εν μέσω ήττων για τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης και θα μπορούσε να θολώσει περαιτέρω τις διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου ότι ο πόλεμος ακολουθεί τον αρχικό προγραμματισμό

Επίσης, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμών στη νοτιοανατολική πόλη Ζαπορίζια της Ουκρανίας τα ξημερώματα της Κυριακής και 49 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Ένα κτίριο εννέα ορόφων καταστράφηκε μερικώς κατά τη διάρκεια της νύχτας, άλλα πέντε κτίρια κατοικιών ισοπεδώθηκαν και πολλά άλλα υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια 12 ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους, δήλωσε ο Oleksandr Starukh, κυβερνήτης της περιοχής Ζαπορίζια.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Γέφυρα του Κερτς: Τα σενάρια για την έκρηξη και οι φόβοι για το μέλλον του πολέμου

Γέφυρα του Κερτς: Το Κίεβο βλέπει «ρωσικό δάκτυλο» πίσω από την έκρηξη

Ουκρανία: Ισχυρή έκρηξη σε γέφυρα στο Στενό του Κερτς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News