Κόσμος Παρασκευή 30/09/2022, 21:15
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία: «Καλώς ορίσατε σπίτι, η νίκη θα είναι δική μας»

Σε μήνυμά του προς πλήθος κόσμου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για τον εορτασμό της προσάρτησης, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «η νίκη θα είναι δική μας» και επανέλαβε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για βοηθήσουμε τα αδέρφια μας στις νέες περιοχές»

Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία: «Καλώς ορίσατε σπίτι, η νίκη θα είναι δική μας»

«Ιστορική ημέρα» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την 30η Σεπτεμβρίου, λίγες ώρες μετά την επισημοποίηση της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Σε μήνυμά του προς πλήθος κόσμου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για τον εορτασμό της προσάρτησης, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «η νίκη θα είναι δική μας» και επανέλαβε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για βοηθήσουμε τα αδέρφια μας στις νέες περιοχές». Ο Πούτιν δεσμεύτηκε να «κάνει τα πάντα» για να «ανεβάσει το επίπεδο ασφάλειας» σε αυτές τις τέσσερις περιοχές.

«Καλώς ορίσατε σπίτι», είπε απευθυνόμενος στους κατοίκους των ουκρανικών περιοχών που προσαρτήθηκαν, λέγοντας ότι «επέστρεψαν στην ιστορική τους πατρίδα». Υποστήριξε επιπλέον ότι η Ρωσία δημιούργησε τη σύγχρονη Ουκρανία παραχωρώντας εκτάσεις της. «Κανείς δεν ρώτησε τα εκατομμύρια απλών πολιτών όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση» τόνισε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε στην υπογραφή του διατάγματος για τη φθινοπωρινή στράτευση.

Πούτιν: Τέσσερις νέες περιοχές στη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε νωρίτερα στην επισημοποίηση της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Ο λαός αποφάσισε. Υπάρχουν τέσσερις νέες περιοχές στη Ρωσία», δήλωσε. «Όσοι έχασαν τη ζωή τους στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση είναι ήρωες της Μεγάλης Ρωσίας» σημείωσε, προτού επιστρέψει στο γνωστό αφήγημα για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης που χώρισε τους ανθρώπους από τη Μητέρα Πατρίδα και για το φερόμενο ως νεοναζιστικό πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν υποστήριξε πως αυτή η προσάρτηση των τεσσάρων νέων περιοχών είναι «επιλογή εκατομμυρίων ανθρώπων» που έχουν «κοινή ιστορία». Ο ίδιος ανέφερε πως δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μια ανασύσταση της Σοβιετικής Ένωσης. Παράλληλα, κάλεσε το Κίεβο να σεβαστεί το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων και ξεκαθάρισε πως η Μόσχα πρόκειται να υπερασπιστεί τα εδάφη της (των προσαρτηθέντων συμπεριλαμβανομένων, προφανώς) με όλα τα μέσα.

Στο πλαίσιο της ιδίας ομιλίας ωστόσο, ο Ρώσος ηγέτης υποστήριξε παράλληλα ότι η Μόσχα είναι τώρα έτοιμη για συνομιλίες και κάλεσε το Κίεβο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.    

Ο Ρώσος ηγέτης επιτέθηκε στη Δύση που, όπως υποστήριξε, δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για δημοκρατία λόγω του αποικιοκρατικού της παρελθόντος και του δυτικού ιμπεριαλισμού. Ο ίδιος επανέφερε όμως και τις πυρηνικές του απειλές, υποστηρίζοντας μάλιστα πως υπάρχει ιστορικό προηγούμενο λόγω των αμερικανικών πυρηνικών πληγμάτων κατά της Ιαπωνίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρώπη πως συμπορεύεται με τις ΗΠΑ στο μέτωπο των κυρώσεων. Υποστήριξε, επίσης, ότι τις δολιοφθορές των περασμένων ημερών στους αγωγούς Nord Stream τις πραγματοποίησαν Αγγλοσάξονες.  

Εν συνεχεία, επιτέθηκε όμως συνολικά στη Δύση την οποία κατηγόρησε ακόμη και για «σατανισμό». «Παλεύουμε για τη μεγάλη, ιστορική Ρωσία. Δεν θα υπάρξει καμία δυτική ηγεμονία», διεμήνυσε μεταξύ άλλων ο Ρώσος ηγέτης που παρουσίασε τη χώρα του ως υπερασπιστή των «παραδοσιακών» αξιών.

με πληροφορίες από kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News