Κόσμος Κυριακή 25/09/2022, 19:08
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τον Πούτιν για «καταστροφικές» συνέπειες εάν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τον Πούτιν για «καταστροφικές» συνέπειες εάν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντούσαν αποφασιστικά σε οποιαδήποτε ρωσική χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας και έχουν ξεκαθαρίσει στη Μόσχα τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα αντιμετωπίσει, δήλωσε την Κυριακή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Οι δηλώσεις του Σάλιβαν αντιπροσώπευαν την πιο πρόσφατη αμερικανική προειδοποίηση μετά την πυρηνική απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη Τετάρτη σε μια ομιλία στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την πρώτη στρατιωτική κινητοποίηση της χώρας του εν καιρώ πολέμου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία

«Εάν η Ρωσία περάσει αυτή τη γραμμή, θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν αποφασιστικά», δήλωσε ο Σάλιβαν στο πρόγραμμα «Meet the Press» του NBC.

Ο Σάλιβαν δεν περιέγραψε τη φύση της σχεδιαζόμενης απάντησης των ΗΠΑ στα σχόλιά του την Κυριακή, αναφέρει το Reuters, αλλά είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διευκρινίσει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τη Μόσχα «τι ακριβώς θα σήμαινε αυτό». Ο Σάλιβαν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σε συχνή, άμεση επαφή με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων τις τελευταίες ημέρες για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και τις ενέργειες και τις απειλές του Πούτιν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε μια ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη κατηγόρησε τον Πούτιν ότι διατυπώνει «αφανείς πυρηνικές απειλές κατά της Ευρώπης» σε μια απερίσκεπτη περιφρόνηση των αρχών για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, αναφέρει το Reuters

Η Ρωσία διοργανώνει επίσης δημοψήφισμα σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας με στόχο την προσάρτηση εδαφών που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις κατά την εισβολή τους στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν χαρακτηρίσει τα δημοψηφίσματα αυτά απάτη που έχουν σχεδιαστεί για να δικαιολογήσουν την κλιμάκωση του πολέμου και την κινητοποίηση του Πούτιν μετά τις πρόσφατες απώλειες στο πεδίο της μάχης.

Ενσωματώνοντας τις περιοχές Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια στη Ρωσία, η Μόσχα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τις επιθέσεις της Ουκρανίας για ανακατάληψή τους ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία, μια προειδοποίηση για το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του.

Μετά από αποτυχίες στο πεδίο της μάχης, ο Πούτιν κινητοποιεί 300.000 στρατιώτες, ενώ επίσης απειλεί να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να προστατεύσει τη Ρωσία.

«Αυτό δεν είναι μπλόφα», είπε ο Πούτιν σε δηλώσεις που θεωρήθηκαν στην παγκόσμια σκηνή ως απειλή για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο Σάλιβαν είπε την Κυριακή: «πρόθεση του Πούτιν παραμένει… να εξαφανίσει τον λαό της Ουκρανίας που δεν πιστεύει ότι έχει δικαίωμα ύπαρξης. Επομένως, θα συνεχίσει να επιτίθεται και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να απαντάμε με όπλα, πυρομαχικά, πληροφορίες και όλα τα μέσα που μπορούμε να προσφέρουμε».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News