Κόσμος Σάββατο 24/09/2022, 21:36
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λαβρόφ κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι παίζει με τη φωτιά στην Ταϊβάν

Ο Λαβρόφ κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι παίζει με τη φωτιά στην Ταϊβάν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «παίζουν με τη φωτιά» γύρω από την Ταϊβάν σε μια ομιλία στην οποία επέκρινε έντονα την Ουάσιγκτον στην ετήσια συγκέντρωση στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν τώρα να «υποτάξουν» τις ασιατικές περιοχές, είπε ο Λαβρόφ σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, επικρίνοντας τον σχηματισμό ομάδων χωρών «κλειστού σχήματος» από την Ουάσιγκτον στον Ινδο-Ειρηνικό.

«Παίζουν με τη φωτιά γύρω από την Ταϊβάν. Επιπλέον, υπόσχονται στρατιωτική υποστήριξη στην Ταϊβάν», είπε ο Λαβρόφ.

Η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για την Ταϊβάν έχει αυξηθεί μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, την οποία ακολούθησαν μεγάλης κλίμακας κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις, καθώς και τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να υπερασπιστεί το δημοκρατικά διοικούμενο νησί.

Ο Πούτιν στήριξε ρητά την Κίνα για την Ταϊβάν. «Σκοπεύουμε να τηρήσουμε σταθερά την αρχή της «Μίας Κίνας»», δήλωσε ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. «Καταδικάζουμε τις προκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στα στενά της Ταϊβάν».

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε επίσης την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να «μετατρέψει ολόκληρο τον κόσμο σε αυλικούς της μέσω κυρώσεων. «Είναι καθαρή, ανόθευτη δικτατορία ή προσπάθεια επιβολής της».

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News