Κόσμος Πέμπτη 15/09/2022, 22:45
ΚΟΣΜΟΣ

Το συμβούλιο της ΙΑΕΑ εγκρίνει ψήφισμα που καλεί τη Ρωσία να εγκαταλείψει τη Ζαπορίζια

Το συμβούλιο της ΙΑΕΑ εγκρίνει ψήφισμα που καλεί τη Ρωσία να εγκαταλείψει τη Ζαπορίζια

Το Διοικητικό Συμβούλιο των 35 κρατών του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά από τη Ρωσία να τερματίσει την κατοχή του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

Το ψήφισμα είναι το δεύτερο για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που εγκρίθηκε από το συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και το περιεχόμενό του είναι πολύ παρόμοιο, αν και το πρώτο, τον Μάρτιο, προηγήθηκε της κατάληψης της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης, από τις ρωσικές δυνάμεις.

Και τα δύο ψηφίσματα προτάθηκαν από τον Καναδά και την Πολωνία εξ ονόματος της Ουκρανίας, η οποία δεν συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο, το κορυφαίο όργανο χάραξης πολιτικής της ΙΑΕΑ που συνεδριάζει περισσότερες από μία φορά το χρόνο.

Το κείμενο, το οποίο λέει ότι το διοικητικό συμβούλιο καλεί τη Ρωσία «να σταματήσει αμέσως όλες τις ενέργειες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και οποιασδήποτε άλλης πυρηνικής εγκατάστασης στην Ουκρανία», εγκρίθηκε με 26 ψήφους υπέρ, δύο κατά και επτά αποχές στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε αργότερα στον ιστότοπο της ΙΑΕΑ.

Η Ρωσία και η Κίνα ήταν οι χώρες που καταψήφισαν, ενώ η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη, το Μπουρούντι, το Βιετνάμ, η Ινδία και το Πακιστάν απείχαν, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Το συμβούλιο «εκφράζει τη λύπη του για τις επίμονες βίαιες ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της βίαιης κατάληψης του ελέγχου πυρηνικών εγκαταστάσεων», αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία κατέλαβε εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων στο Τσερνόμπιλ (τον τόπο της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο το 1986) στην αρχή του πολέμου, αλλά αργότερα αποσύρθηκε.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει η μία την άλλη ότι βομβαρδίζουν το εργοστάσιο της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία.

Η αποστολή της Ρωσίας στην ΙΑΕΑ χαρακτήρισε το κείμενο αντιρωσικό και είπε ότι «η αχίλλειος πτέρνα αυτού του ψηφίσματος» ήταν ότι δεν έλεγε τίποτα για τον «συστηματικό βομβαρδισμό» του εργοστασίου.

«Ο λόγος είναι απλός, αυτός ο βομβαρδισμός διεξάγεται από την Ουκρανία, η οποία υποστηρίζεται και θωρακίζεται από τις δυτικές χώρες με κάθε δυνατό τρόπο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Το ψήφισμα προσθέτει ότι η κατάληψη του εργοστασίου από τη Ρωσία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος. Το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να λειτουργεί το εργοστάσιο υπό συνθήκες που η ΙΑΕΑ έχει περιγράψει ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής.

«Αυτό το Συμβούλιο εξέτασε το θέμα τον Μάρτιο και ενέκρινε ένα ψήφισμα που αποδοκιμάζει τις βίαιες ενέργειες της Ρωσίας και κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως όλες τις ενέργειες εναντίον και στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία και να επιστρέψει τον έλεγχό τους στις αρμόδιες ουκρανικές αρχές», ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. είπε το διοικητικό συμβούλιο.

«Την επόμενη κιόλας μέρα, η Ρωσία απέρριψε αυτή την έκκληση καταλαμβάνοντας τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια. Η Ρωσία αντιμετωπίζει τις μη στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας ως στρατιωτικό έπαθλο, επιδιώκοντας να στερήσει από την Ουκρανία τον έλεγχο των δικών της ενεργειακών πόρων και να χρησιμοποιήσει το εργοστάσιο ως βάση για στρατιωτικούς δράση κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News