Κόσμος Τετάρτη 14/09/2022, 22:05
ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός – Στα χέρια της Δεξιάς η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Την παραίτησή της προανήγγειλε η κεντροαριστερή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον. Πρώτο σε ψήφους στις εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου το μπλοκ των κομμάτων της Δεξιάς που θα κληθούν τώρα να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Σουηδία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός – Στα χέρια της Δεξιάς η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Την παραίτησή της προανήγγειλε η κεντροαριστερή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον στη Σουηδία, αποδεχόμενη έτσι την εκλογική της ήττα.

Πρώτο σε ψήφους, με φόντο τις εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου, έρχεται πλέον όχι το μπλοκ των κομμάτων της κεντροαριστεράς του οποίου ηγείτο η Άντερσον αλλά το μπλοκ των κομμάτων της Δεξιάς που θα κληθούν τώρα να σχηματίσουν κυβέρνηση με τη συμμετοχή και της – προερχόμενης από την ακροδεξιά – παράταξης των Σουηδών Δημοκρατών του 43χρονου Τζίμι Άκεσον.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (τα οποία όμως ακόμη δεν έχουν επισημοποιηθεί ως τελικά), τα τέσσερα κόμμα της Δεξιάς: οι Μετριοπαθείς, οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι εκτιμάται πως θα συγκεντρώσουν 176 έδρες στο κοινοβούλιο των 349 εδρών έναντι 173 εδρών της κεντροαριστεράς.

Όσο για την πρώτη δύναμη στις τάξεις της σουηδικής Δεξιάς, αυτή όπως φαίνεται θα είναι οι Σουηδοί Δημοκράτες που συγκεντρώνουν ποσοστό γύρω στο 20,6% αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Μετριοπαθείς του Ουλφ Κρίστερσον με 19,1%.  

Υπενθυμίζεται πως οι Σοσιαλδημοκράτες της Άντερσον βρίσκονταν στην εξουσία στη Σουηδία τα τελευταία οχτώ χρόνια.

πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News