Κόσμος Τετάρτη 14/09/2022, 08:38
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πώς θα «βγάλει τον χειμώνα» ο τουρισμός;

Γερμανία: Πώς θα «βγάλει τον χειμώνα» ο τουρισμός;

Χωρίς ζεστό νερό τίποτα δεν λειτουργεί στο θέρετρο Μαρκ Μπράντενμπουργκ στο Νοϊρουπίν στην ανατολική Γερμανία. Το ξενοδοχείο διαθέτει SPA και ιαματικά λουτρά με διάφορες πισίνες, μερικές από τις οποίες θερμαίνονται στους 32 βαθμούς. Με την ενεργειακή κρίση και τις τιμές στα ύψη, όλα αυτά μετατρέπονται σε πρόβλημα. «Το κόστος για την ενέργεια και την θέρμανση αυξάνεται δραστικά», λέει ο διευθυντής του ξενοδοχείου Μάρτιν Βέντσελ: «Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με απώλειες εσόδων, διότι δεν μπορούμε να μετακυλήσουμε μια τόσο μεγάλη αύξηση στους πελάτες του ξενοδοχείου μας».

Τουλάχιστον μέχρι στιγμής η γερμανική κυβέρνηση έχει εξαιρέσει τον τουριστικό κλάδο από συγκεκριμένα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Η απόφαση των αρχών σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Σεπτεμβρίου, προβλέπει μέγιστη θερμοκρασία 19 βαθμών για δημόσια κτίρια όπως μουσεία, δεν αφορά όμως ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Δεν φωταγωγούνται διάσημα μνημεία και αξιοθέατα

Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στον τουρισμό είναι ήδη εμφανείς. Έτσι ο διάσημος πύργος του βαυαρού βασιλιά Λουδοβίκου του 2ου, το Νοϊσβάνσταϊν, δεν φωταγωγείται πλέον τις νύχτες. Το ίδιο ισχύει και για τον καθεδρικό ναό της Κολωνίας, αλλά και το κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου στο Βερολίνο. Εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου σκι στην Αυστρία και την Ελβετία έχουν ήδη ανακοινώσει ότι ενδέχεται να υπάρξουν λιγότερες προσφορές τον επόμενο χειμώνα λόγω των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Την ίδια στιγμή οι παραθεριστές θα πρέπει να υπολογίζουν με υψηλότερες τιμές για τις διακοπές τους τον χειμώνα που έρχεται. Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση του του Γερμανικού Τουριστικού Συνδέσμου. Η Χουμπέρτα Ζάσε, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού συνδέσμου, θεωρεί ότι «η αύξηση των τιμών θα επηρεάσει τόσο τις προσφορές στα τουριστικά πακέτα, όσο και τις τιμές των εστιατορίων». Για να μπορέσει να συγκρατήσει την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, τα τελευταία χρόνια ο γερμανικός τουριστικός κλάδος έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Επιπλέον επιβάρυνση του αυξημένο κόστος τροφίμων

Αναφερόμενος στην βελτίωση της ενεργειακή απόδοσης, αλλά και τις προσπάθειες περιορισμού της σπατάλης ενέργειας ο Τομπίας Βάρνεκε, διευθύνων σύμβουλος τους Γερμανικού Συνδέσμου Ξενοδόχων (IHA) δηλώνει: «Τα ξενοδοχεία επενδύουν πολλά χρήματα σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, καθιστούν αποτελεσματικότερες τις διαδικασίες λειτουργίας τους και βελτιώνουν τις προσφορές τους όσο το δυνατόν περισσότερο». Οι ξενοδόχοι δεν καλούνται ωστόσο μόνο να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Εκτός αυτού βρίσκονται ενώπιον πρωτοφανών αυξήσεων στα τρόφιμα και δαπανούν περισσότερα για μισθούς λόγω της καθιέρωσης υψηλότερου κατώτατου μισθού, όπως προβλέπεται στις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να περιορίσουν τις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων τους ή να ανοίγουν μόνο για συγκεκριμένους πελάτες. «Ευτυχώς τα λουκέτα σε εστιατόρια ξενοδοχείων αποτελούν προς το παρόν εξαίρεση», τονίζει ο Τομπίας Βάρνεκε.

«Στο θέρετρο Μαρκ Μπράντενμπουργκ στο Νοϊρουπίν εξοικονομούμε ενέργεια, όπου και όπως μπορούμε», υποστηρίζει ο Μάρτιν Βάντσελ. Ο εξωτερικός φωτισμός του ξενοδοχείου σβήνει στις 10 μ.μ. και με διάφορα άλλα μέτρα γίνεται προσπάθεια περιορισμού του λειτουργικού κόστους. Έτσι για παράδειγμα η θέρμανση στους χώρους σάουνας κλείνει νωρίτερα και η θερμοκρασία στις εξωτερικές πισίνες έχει μειωθεί κατά έναν έως δύο βαθμούς. Ο γερμανός ξενοδόχος θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει το κλείσιμο τμημάτων της εγκατάστασης. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος μείωσης κρατήσεων. «Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι μήπως και απαγορευθεί η λειτουργία των ιαματικών λουτρών», δηλώνει. Ή ότι θα διακοπεί η παροχή τηλεθέρμανσης. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει γεωθερμικό σύστημα στο ξενοδοχείο εδώ και χρόνια, δεν αρκεί για να καλύψει το σύνολο των αναγκών για ζεστό νερό.

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News