Κόσμος Κυριακή 11/09/2022, 09:21
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Διεκόπη η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Διεκόπη η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Η λειτουργία του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σταμάτησε εντελώς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Energoatom, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις εγκαταστάσεις. 

Η υπηρεσία ανέφερε ότι αποσυνδέθηκε η έκτη μονάδα του εργοστασίου από το δίκτυο ενέργειας.

Το Κίεβο είχε καλέσει την Τετάρτη τους κατοίκους στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για τη δική τους ασφάλεια.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει να αποστρατικοποιηθεί η γύρω περιοχή.

Χθες Σάββατο η Energoatom δήλωσε ότι αποκατέστησε τη λειτουργική ικανότητα μιας γραμμή επικοινωνίας με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία όπως τόνισε ότι καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας, επιτρέποντας έτσι στο εργοστάσιο να τροφοδοτείται από το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας.

«Ως εκ τούτου, πάρθηκε απόφαση να κλείσει η μονάδα ισχύος Νο. 6 και να μεταφερθεί στην ασφαλέστερη κατάσταση -ψυχρή διακοπή λειτουργίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Όπως σημειώνεται, ο κίνδυνος περαιτέρω ζημιάς στη γραμμή «παραμένει υψηλός», γεγονός που θα αναγκάσει το εργοστάσιο να «τροφοδοτείται από γεννήτριες ντίζελ, η διάρκεια λειτουργιάς των οποίων περιορίζεται από τους τεχνολογικούς πόρους και την ποσότητα του διαθέσιμου καυσίμου ντίζελ».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News