Κόσμος Σάββατο 10/09/2022, 19:12
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν – Ζελένσκι: Μίλησαν για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Μακρόν – Ζελένσκι: Μίλησαν για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την «πολύ ανησυχητική» κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για τις εξελίξεις και «την κατάσταση που παραμένει πολύ ανησυχητική» και «εξέφρασαν τη στήριξή τους στη δουλειά που κάνει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)», υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν ρώτησε επίσης τον Ζελένσκι ποιες είναι οι εξελίξεις επί του πεδίου και ζήτησε να μάθει ποιες είναι οι ανάγκες της Ουκρανίας τις οποίες θα μπορούσε να καλύψει η Γαλλία. Αυτήν την εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 2,8 δισ. δολαρίων, για το Κίεβο.

Υπενθυμίζεται πως Μακρόν και Ζελένσκι είχαν ήδη συζητήσει την κατάσταση στη Ζαπορίζια την περασμένη Δευτέρα. Χθες Παρασκευή ο ΙΑΕΑ ανέφερε ότι υπάρχει μπλακ-άουτ στο Ενερχοντάρ, την πόλη όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός και ότι η κατάσταση αυτή «υπονομεύει τη λειτουργία του». «Είναι απολύτως απαράδεκτο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι, ζητώντας «να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί» στην περιοχή αυτήν.

Διαβάστε επίσης:

IAEA: Σήμα κινδύνου για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια – Επείγει η λήψη μέτρων

ΟΗΕ: «Μπλόκο» της Ρωσίας στο κείμενο για τον πυρηνικό αφοπλισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News