Κόσμος Τρίτη 6/09/2022, 18:36
ΚΟΣΜΟΣ

IAEA: Σήμα κινδύνου για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια – Επείγει η λήψη μέτρων

IAEA: Σήμα κινδύνου για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια – Επείγει η λήψη μέτρων

«Εξαιρετικά ανήσυχη» παραμένει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε πριν από λίγη ώρα στη δημοσιότητα η Υπηρεσία, υπάρχει άμεση ανάγκη για λήψη μέτρων, ώστε να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα.

Ειδικότερα, ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας, Rafael Grossi, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να οριστεί πυρηνική ζώνη και ζώνη προστασίας γύρω από την περιοχή, η οποία είναι κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις. «Προκειμένου να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα λόγω της ζημιάς που έχει προκληθεί στις εγκαταστάσεις από στρατιωτικά μέσα», θα πρέπει να ληφθούν προσωρινά μέτρα, δηλαδή ο καθορισμός μίας συγκεκριμένης ζώνης.

Ειδική ομάδα της Υπηρεσίας επισκέφθηκε τον χώρο του εργοστασίου και είδε από κοντά τη ζημιά στις εγκαταστάσεις. Μάλιστα, η ομάδα «υπογράμμισε με ανησυχία ότι οι βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να είχαν επηρεάσει τις δομές της ασφάλειας, τα συστήματα και τον εξοπλισμό και ενδεχομένως να είχαν και σοβαρές επιπτώσεις, θανάτους και τραυματισμούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την έκθεση της ΙΑΕΑ, το προσωπικό του εργοστασίου, όπως και άλλων πυρηνικών εργοστασίων στην Ουκρανία, «συνεχίζουν να επιδεικνύουν επιμονή και αντοχή για τη συνέχιση της λειτουργίας τους με ασφαλή τρόπο εν μέσω των επιθέσεων».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: «Μπλόκο» της Ρωσίας στο κείμενο για τον πυρηνικό αφοπλισμό

Ζαπορίζια: Έφτασε η αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

Εντείνεται η ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News