Κόσμος Δευτέρα 5/09/2022, 17:15
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Επέβαλε κυρώσεις στους Αμερικανούς ηθοποιούς Μ. Στίλερ και Σ. Πεν

Ρωσία: Επέβαλε κυρώσεις στους Αμερικανούς ηθοποιούς Μ. Στίλερ και Σ. Πεν

Κυρώσεις στους κινηματογραφικούς αστέρες του Χόλιγουντ Μπεν Στίλερ και Σον Πεν επέβαλε η Ρωσία σήμερα Δευτέρα, δύο καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ της Ουκρανίας στην πολεμική σύρραξη με τη Μόσχα.  

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας συμπεριέλαβε τους δύο ηθοποιούς σε μια νέα λίστα με 25 Αμερικανούς πολίτες -κυρίως πολιτικούς, εμπορικούς αξιωματούχους και βιομηχανικά στελέχη- στους οποίους επέβαλε κυρώσεις και συγχρόνως τους απαγορεύει την είσοδο στη Ρωσία.

Οι δύο ηθοποιοί είναι ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας στη σύγκρουση με τη Ρωσία και έχουν συναντήσει τον πρόεδρο της πρώτης Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε εκδηλώσεις.

Σε τηλεοπτική συνάντηση στο Κίεβο τον Ιούνιο, ο Μπεν Στίλερ είπε στον Ζελένκσι: «Είσαι ο ήρωάς μου».

Ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Πεν βρισκόταν στην Ουκρανία για τις ανάγκες ένα ντοκιμαντέρ όταν η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης στις 24 Φεβρουαρίου. Αναγκάστηκε να φύγει με τα πόδια, μαζί με εκατομμύρια Ουκρανών που πέρασαν στην Πολωνία τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Αποτελεί από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ζελένσκι έκτοτε, ενώ τον Ιούνιο επέστρεψε εκ νέου στην Ουκρανία προκειμένου να συναντήσει τον Ουκρανό ηγέτη. Ο Πεν επισκέφτηκε επίσης τις Μπούχα και Ιρπίν κοντά στο Κίεβο, περιοχές στις οποίες οι Ρώσοι στρατιώτες φέρονται να έχουν κάνει θηριωδίες κατά αμάχων, με τον Ζελένσκι να ευχαριστεί δημόσια τον Σον Πεν για την υποστήριξή του.

Η Ρωσία αρνείται ότι έχει βάλει στο στόχαστρο αμάχους σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να προστατέψει τους ρωσόφωνους στην Ουκρανία από διώξεις, αλλά και να αποσοβήσει την απειλή για την ασφάλειά της προερχόμενη από τη Δύση. Το Κίεβο και η Δύση λένε ότι αυτά είναι αβάσιμα προσχήματα προκειμένου να διεξάγει έναν επιθετικό πόλεμο.

Οι κυρώσεις παγώνουν κάθε ρωσικό περιουσιακό στοιχείο που έχουν όσοι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, απαγορεύουν στους Ρώσους πολίτες να συναλλάσσονται μαζί τους και τους απαγορεύουν να ταξιδεύουν στη Ρωσία.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης την Αμερικανίδα υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο, τέσσερις αναπληρωτές υπουργούς εμπορίου και έξι Αμερικανούς γερουσιαστές.

Η Δύση έχει επιβάλει ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ οικονομικών και προσωπικών κυρώσεων στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Μόσχα αντέδρασε με κυρώσεις σε βάρος πολιτικών, επιχειρηματικών ηγετών και πολιτιστικών φυσιογνωμιών που λέει ότι είναι εχθρικοί προς τη Ρωσία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News