Κόσμος Σάββατο 3/09/2022, 22:29
ΚΟΣΜΟΣ

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην Καλιφόρνια – Κάηκαν πάνω από 4.000 στρέμματα

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην Καλιφόρνια – Κάηκαν πάνω από 4.000 στρέμματα

Μια ταχέως εξελισσόμενη πυρκαγιά στη Βόρεια Καλιφόρνια είχε κάψει περίπου 4.000 στρέμματα (1.620 εκτάρια) γης μέχρι το πρωί του Σαββάτου και προκάλεσε εκκένωση χιλιάδων κατοίκων, ορισμένοι από τους οποίους τραυματίστηκαν επίσης.

Η φωτιά, που ονομάζεται Mill Fire, ξεκίνησε την Παρασκευή σχεδόν 370 χλμ. βόρεια του Σακραμέντο και σύμφωνα με το Τμήμα Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνια έχει περιοριστεί μόνο κατά 20%. Περίπου 100 σπίτια και κτίρια καταστράφηκαν από τη φωτιά, ανέφεραν οι αρχές.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κομητεία Σίσκιγιου. Η δήλωση έκτακτης ανάγκης θα βοηθήσει τους κατοίκους να έχουν πρόσβαση σε ομοσπονδιακή βοήθεια και να ξεκλειδώσουν τους κρατικούς πόρους.

Από τη φωτιά προκλήθηκαν αρκετοί τραυματισμοί πολιτών και διακοπές ρεύματος, καταστράφηκαν σπίτια και αναγκάστηκαν χιλιάδες κάτοικοι να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προγραμματίσουν «τουλάχιστον αρκετές ημέρες» για να μείνουν μακριά από τις εκκενώμενες περιοχές.

Η κομητεία Siskiyou, η έδρα του Εθνικού Δρυμού Klamath, έχει πληθυσμό περίπου 44.000, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.

Ο Kim Greene, δήμαρχος της μικρής πόλης Weed στην κομητεία Siskiyou, είπε στους Los Angeles Times ότι η φωτιά ξεκίνησε σε ένα εργοστάσιο ξυλείας.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Twitter από τοπικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους έδειξαν τη φωτιά να καταστρέφει ένα βιομηχανικό κτίριο στο Weed, να καίει δασικές εκτάσεις και να εξαπλώνεται σε κατοικημένες περιοχές.

Μια άλλη πυρκαγιά που ονομάζεται Mountain Fire εξαπλώθηκε επίσης ταυτόχρονα στο Gazelle, που βρίσκεται 10 μίλια (16 χλμ.) βορειοδυτικά του Weed. Από το πρωί του Σαββάτου, η πυρκαγιά περιορίστηκε μόνο κατά 5% και είχε κάψει περίπου 3.400 στρέμματα (1.375 εκτάρια) γης.

Περισσότερες από δύο δεκαετίες ξηρασίας και αύξησης της θερμοκρασίας, που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή, έχουν κάνει την Καλιφόρνια πιο ευάλωτη από ποτέ στις πυρκαγιές. Τα δύο πιο καταστροφικά χρόνια που έχουν καταγραφεί ήταν το 2020 και το 2021, με βάση τον αριθμό των στρεμμάτων που κάηκαν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News