Κόσμος Σάββατο 3/09/2022, 16:49
ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά η αποκατάσταση των βιτρό της Notre-Dame που έχει υποστεί ζημιά από τον καπνό

Ξεκινά η αποκατάσταση των βιτρό της Notre-Dame που έχει υποστεί ζημιά από τον καπνό

Όταν η Παναγία των Παρισίων υπέστη εκτεταμένες δομικές ζημιές σε μια μεγάλη πυρκαγιά, τα περισσότερα από τα βιτρό του ιστορικού καθεδρικού ναού μπόρεσαν να αντέξουν τη ζέστη και τις φλόγες. Όμως τα παράθυρα ήταν πολύ λερωμένα με καπνό και σκόνη με αποτέλεσμα να εμποδίζουν το εξωτερικό φως να μπει μέσα στο Ναό και έκρυβαν το φάσμα των χρωμάτων του 170ετούς γυαλιού.

Περισσότερα από τρία χρόνια μετά την τεράστια πυρκαγιά, οκτώ κατασκευαστές γυαλιού από τη Γαλλία ξεκίνησαν την επίπονη επιχείρηση για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση 39 ψηλών παραθύρων στο σηκό, τη χορωδία, το εγκάρσιο κέλυφος και το σκευοφυλάκιο του μεσαιωνικού καθεδρικού ναού.

Η Flavie Serriere Vincent-Petit, επικεφαλής της ομώνυμης εταιρείας βιτρό στην Τρουά, νοτιοδυτικά του Παρισιού, έχει αναλάβει το έργο της αποκατάστασης 22 παραθύρων.

Η διαδικασία καθαρισμού γυαλιού περιλαμβάνει απαλό τρίψιμο της επιφάνειας με βαμβάκι εμποτισμένο με νερό και αιθανόλη, μια λεπτή και επαναλαμβανόμενη διαδικασία που αποσκοπεί στη συλλογή ιζημάτων χωρίς να καταστρέψει το παράθυρο.

«Υπάρχει μια σημαντική φάση καθαρισμού, για να ξεπλυθεί τόσο η σκόνη της φλόγας όσο και η βρωμιά που προέρχεται από την ανθρώπινη αναπνοή, καθώς και η αιθάλη των κεριών, ώστε να επαναφέρουμε τα παράθυρα στη θέση τους και να δώσουμε πλήρη φωτεινότητα στη Notre-Dame», είπε. είπε.

Ο καθεδρικός ναός έχει κλείσει για αναστήλωση από την πυρκαγιά του Απριλίου 2019 που κατέστρεψε την οροφή του και προκάλεσε την πτώση του κωδωνοστασίου, συνθλίβοντας ό,τι βρήκε στο πέρασμά του.

Στόχος είναι να ανοίξει ξανά ο καθεδρικός ναός, ο οποίος χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, έως το 2024, όταν η Γαλλία φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Τα βιτρό της Παναγίας των Παρισίων δημιουργήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Eugene Viollet-le-Duc, ο οποίος σχεδίασε επίσης το κωδωνοστάσιο των 96 μέτρων (315 πόδια).

Το εργαστήριο του καθεδρικού ναού της Κολωνίας στη Γερμανία βοηθά επίσης στην ανακατασκευή αποκαθιστώντας τα βιτρό τεσσάρων ψηλών παραθύρων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News