Κόσμος Πέμπτη 1/09/2022, 20:36
ΚΟΣΜΟΣ

Επιστροφή ΙΑΕΑ στο Κίεβο – Θα έχει συνεχή παρουσία στη Ζαπορίζια, λέει ο Γκρόσι

Επιστροφή ΙΑΕΑ στο Κίεβο – Θα έχει συνεχή παρουσία στη Ζαπορίζια, λέει ο Γκρόσι

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας την Πέμπτη επισκέφθηκε τον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία και είπε ότι η IAEA θα διατηρήσei συνεχή παρουσία στις εγκαταστάσεις, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα συνεχίσει να ανησυχεί μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Ζαπορίζια.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία λένε ότι φοβούνται μια πιθανή καταστροφή λόγω ραδιενέργειας ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών για τους οποίους οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη.

«Δεν πάμε πουθενά. Η IAEA είναι τώρα εκεί, είναι στο εργοστάσιο και δεν κινείται – πρόκειται να μείνει εκεί», είπε ο Γκρόσι στους δημοσιογράφους.

«Θα έχουμε συνεχή παρουσία εκεί στο εργοστάσιο με μερικούς από τους ειδικούς μου».

Αυτοί οι εμπειρογνώμονες, είπε, θα παρέχουν, όπως είπε, μια αμερόληπτη ουδέτερη τεχνικά ορθή αξιολόγηση του τι συμβαίνει στην περιοχή.

«Ανησυχούσα, ανησυχώ και θα συνεχίσω να ανησυχώ για το εργοστάσιο μέχρι να έχουμε μια κατάσταση που είναι πιο σταθερή, η οποία είναι πιο προβλέψιμη», είπε.

Petro Kotin: Οι ουκρανικές αρχές καταβάλλουν «όλες τις προσπάθειες»

«Μια επίσκεψη στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια που κατέχει η Ρωσία θα ήταν επιτυχής εάν οδηγούσε στην “αποστρατιωτικοποίηση” της εγκατάστασης», δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής πυρηνικής εταιρείας της Ουκρανίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters την Πέμπτη.

Ο επικεφαλής της Energoatom, Petro Kotin, είπε ότι οι ουκρανικές αρχές καταβάλλουν «όλες τις προσπάθειες» για να ενεργοποιήσουν ξανά τον πέμπτο αντιδραστήρα του εργοστασίου μετά το κλείσιμο λόγω βομβαρδισμών νωρίς την Πέμπτη.

Ο Κοτίν είπε ότι το γεγονός ότι οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και ο διευθυντής της Ραφαέλ Γκρόσι μπόρεσαν να επισκεφθούν το εργοστάσιο μετά από μήνες διαπραγματεύσεων σηματοδότησε πρόοδο, αλλά είπε ότι η Ρωσία προσπάθησε να προπαγανδίσει την επίσκεψη αποκλείοντας ανεξάρτητους δημοσιογράφους.

Η κορυφαία προτεραιότητα της Ουκρανίας ήταν να αποστρατικοποιήσει το εργοστάσιο και τη γύρω περιοχή, στην οποία σημειώθηκαν αυξημένοι βομβαρδισμοί τις τελευταίες εβδομάδες, για να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα, είπε.

«Αν αυτή η αποστολή βοηθήσει να γίνει αυτό, τότε θα είναι επιτυχής», είπε, προσθέτοντας την ελπίδα του ότι η επίσκεψη της IAEA θα σηματοδοτήσει ένα «βήμα μπροστά» προς αυτόν τον στόχο.

Οι συνθήκες στο πυρηνικό εργοστάσιο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, είναι τεταμένες εδώ και εβδομάδες, με τη Μόσχα και το Κίεβο να επιρρίπτουν τις ευθύνες η μία στην άλλη για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή και να τροφοδοτούν τους φόβους για καταστροφή τύπου Τσορνομπίλ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Ζαπορίζια: Έφτασε η αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

Στο Κίεβο η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας – Συνάντηση με Ζελένσκι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News