Κόσμος Τετάρτη 31/08/2022, 16:59
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Αναστέλλει τη συμφωνία με τη Ρωσία για την ταξιδιωτική βίζα

ΕΕ: Αναστέλλει τη συμφωνία με τη Ρωσία για την ταξιδιωτική βίζα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναστέλλει τη συμφωνία με τη Ρωσία για τη διευκόλυνση έκδοσης θεωρήσεων (visa), όπως γνωστοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ. 

Αυτή η αναστολή καταργεί την προνομιακή μεταχείριση για τους Ρώσους, όταν υποβάλλουν αίτηση για όλες τις βίζες της ΕΕ και, ως εκ τούτου, πλέον θα απαιτούνται περισσότερα έγγραφα και χρόνος αναμονής, ενώ και η έκδοσή τους καθίσταται ακριβότερη.

«Έχουμε δει μια σημαντική αύξηση των συνοριακών διελεύσεων από τη Ρωσία προς γειτονικά κράτη. Αυτό συνιστά έναν κίνδυνο για την ασφάλεια. Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε σήμερα με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για την πλήρη αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων ΕΕ-Ρωσίας», σημειώνει ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, σε σχετικό tweet του.


Η απόφαση ελήφθη στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στην Πράγα, όπου ετέθη η πρόταση των Βαλτικών χωρών και ορισμένων άλλων, να σταματήσει η χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στη ζώνη Σένγκεν για τους Ρώσους.

Σκανδιναβικές χώρες και χώρες της ανατολικής Ευρώπης υποστήριζαν σθεναρά μια απόλυτη απαγόρευση των τουριστικών θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους ως απάντηση στις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, λέγοντας πως τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι ένα προνόμιο, όχι δικαίωμα.


Ολλανδία

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ολλανδία είχε καταστήσει σαφές ότι θα υποστηρίξει τις προτάσεις να απαγορευθεί η είσοδος Ρώσων τουριστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα θέλαμε να κάνουμε μία διάκριση ανάμεσα στο ρωσικό κράτος και τους πολίτες του. Αλλά την ίδια στιγμή, βλέπουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται εδώ είναι μακράν πλούσιοι Ρώσοι, οι οποίοι συχνά έχουν δεσμούς με το καθεστώς», είχε δηλώσει ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Βόπκε Χούκστρα.


Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο είχε επικρίνει τις εκκλήσεις ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών για απαγόρευση της χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους τουρίστες, λέγοντας πως οι προτάσεις είναι «παράλογες» και η πιο πρόσφατη εκδήλωση της αντιρωσικής ατζέντας της Δύσης.

«Βήμα βήμα, δυστυχώς, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και μεμονωμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιδεικνύουν μια απόλυτη έλλειψη λογικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Πρόσθεσε πως οι ενέργειες της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία «λίγο απέχουν από την παραφροσύνη». «Βέβαια, τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να μείνουν χωρίς απάντηση», τόνισε χωρίς να διευκρινίσει πώς θα μπορούσε να απαντήσει η Ρωσία.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News