Κόσμος Τετάρτη 31/08/2022, 14:55
ΚΟΣΜΟΣ

Σολτς: Η ΕΕ θα λάβει γρήγορα αποφάσεις για την ενεργειακή κρίση

Σολτς: Η ΕΕ θα λάβει γρήγορα αποφάσεις για την ενεργειακή κρίση

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε γρήγορες ενέργειες σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, κινούμενη ταχύτερα από ό,τι συνήθως, εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Σολτς ανέφερε εξάλλου ότι η Γερμανία θα λάβει μέτρα για τις τιμές της ενέργειας, προσθέτοντας ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ για την ενδυνάμωση των ενεργειακών δικτύων στην Ευρώπη.

Είπε επιπλέον ότι η Γερμανία είχε λάβει μέτρα για την ενεργειακή της ασφάλεια, έχοντας αναγνωρίσει από νωρίς τον κίνδυνο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές ορυκτών ως εργαλείο για να επηρεάσει άλλες χώρες.

«Όλες οι αποφάσεις που έχουμε λάβει… προσανατολίζονται σε αυτόν ακριβώς τον στόχο, εμείς ως χώρα να μπορούμε να επιβιώσουμε τον χειμώνα», υπογράμμισε ο κ. Σολτς.

Διακοπή ροής στον Nord Stream 1

Νωρίτερα, η Ρωσία διέκοψε προσωρινά την παροχή αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στις ευρωπαϊκές χώρες, επικαλούμενη εργασίες συντήρησης.

Η είδηση για τη νέα αυτή αναστολή αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream ήταν γνωστή εδώ και μέρες, καθώς ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός ισχυρίζεται ότι πρέπει να κάνει «απαραίτητες» εργασίες σε έναν σταθμό συμπίεσης του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα αερίου στη Σιβηρία με τη βόρεια Γερμανία, από όπου εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, οι εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν έως τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Αρχικά, η Gazprom έκανε λόγο για τριήμερη διακοπή λειτουργίας (μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου), η οποία τελικά θα είναι τετραήμερη (μέχρι τις 3/9).

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News