Κόσμος Παρασκευή 26/08/2022, 20:20
ΚΟΣΜΟΣ

Μαυροβούνιο: Άνευ προηγουμένου κυβερνοεπίθεση σε κρατική υποδομή 

Μαυροβούνιο: Άνευ προηγουμένου κυβερνοεπίθεση σε κρατική υποδομή 

Η κυβερνητική ψηφιακή υποδομή στο Μαυροβούνιο έχει πληγεί από μια «άνευ προηγουμένου» κυβερνοεπίθεση και έχουν ληφθεί έγκαιρα μέτρα για να μετριαστεί ο αντίκτυπός της, δήλωσαν οι αρχές την Παρασκευή.

«Ορισμένες υπηρεσίες απενεργοποιήθηκαν προσωρινά για λόγους ασφαλείας, αλλά η ασφάλεια των λογαριασμών που ανήκουν σε πολίτες και εταιρείες και τα δεδομένα τους δεν έχουν τεθεί σε κίνδυνο», ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Maras Dukaj.

Ο Dukaj είπε ότι η επίθεση, που ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης, έμοιαζε με πολλές άλλες τα τελευταία χρόνια στη μικρή δημοκρατία της Αδριατικής και ότι το Μαυροβούνιο -μέλος του ΝΑΤΟ- είχε ενημερώσει τους συμμάχους του σχετικά.

«Μια επίμονη και συνεχής κυβερνοεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μαυροβούνιο», προειδοποίησε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα στον ιστότοπό της. «Η επίθεση μπορεί να περιλαμβάνει διακοπές στους τομείς των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, των μεταφορών (συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διελεύσεων και του αεροδρομίου) και των τηλεπικοινωνιών».

Η πρεσβεία συνέστησε στους πολίτες των ΗΠΑ να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τα ταξίδια στο Μαυροβούνιο στα απαραίτητα και να έχουν ενημερωμένα και εύκολα προσβάσιμα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη ειδήσεων Vijesti η οποία επικαλείται την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας η επίθεση ήταν «άνευ προηγουμένου».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντριτάν Αμπάζοβιτς συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την Παρασκευή το απόγευμα για να συζητηθεί η επίθεση. Ο Αμπάζοβιτς είπε ότι είχε πολιτικά κίνητρα μετά την πτώση της κυβέρνησής του την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι χάκερ επιτέθηκαν στην κρατική ψηφιακή υποδομή του Μαυροβουνίου την ημέρα των εκλογών το 2016, και στη συνέχεια ξανά σε διάστημα αρκετών μηνών το 2017, όταν η μικροσκοπική πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία επρόκειτο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η δυτική στρατιωτική συμμαχία έχει επίγνωση των αναφορών για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στο Μαυροβούνιο και είναι έτοιμη να βοηθήσει τις αρχές της εάν χρειαστεί, δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σύμφωνα με τη Φωνή της Αμερικής.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News