Κόσμος Παρασκευή 26/08/2022, 12:34
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εργασίες για την επανασύνδεση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Εργασίες για την επανασύνδεση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Και οι έξι αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία παραμένουν αποσυνδεδεμένοι από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας, ανακοίνωσε η κρατική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom.

Ωστόσο η Energoatom πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή τα μηχανήματα του πυρηνικού σταθμού και τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν κανονικά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια λαμβάνει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται μέσω μιας γραμμής από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο των δύο εν λειτουργία αντιδραστήρων του σταθμού.

Η Energoatom ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι για «πρώτη φορά στην ιστορία του» ο πυρηνικός σταθμός «αποσυνδέθηκε πλήρως» από το δίκτυο.

Εδώ και εβδομάδες Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό περιοχών κοντά στον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης που πριν τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου παρήγαγε περίπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σταθμό στις αρχές Μαρτίου, όμως Ουκρανοί μηχανικοί της Energoatom εξακολουθούν να φροντίζουν για τη λειτουργία του.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News