Κόσμος Σάββατο 26/12/2020, 09:45
ΜΙΝΤΙΑ

Ενας επιχειρηματίας, ένας μεγιστάνας των μίντια και ο Μακρόν

Ενας επιχειρηματίας, ένας μεγιστάνας των μίντια και ο Μακρόν

Πολλά διακυβεύονται πίσω από τη «μάχη» για την εξαγορά της γαλλικής εταιρείας μέσων μαζικής ενημέρωσης Lagardere. Και αυτό, γιατί υπάρχει μία διελκυστίνδα στην οποία ενέχονται ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας, ένας μεγιστάνας των μίντια και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο έλεγχος ενός από τους πιο γνωστούς ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Γαλλίας και η δύναμή του να επηρεάσει τους ψηφοφόρους, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2022 στην χώρα, οπότε ο Μακρόν αναμένεται να αντιμετωπίσει ξανά την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πέν. Ο Μακρόν φοβάται ότι εάν ο μεγιστάνας των μίντια Βινσέντ Μπολορέ καταφέρει τελικά να αποκτήσει ολόκληρη τη Lagardere, θα χρησιμοποιήσει το ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 για να φιλοξενήσει ακροδεξιές απόψεις καθιστώντας την επανεκλογή του Μακρόν πολύ πιο δύσκολη, όπως αφήνουν να εννοηθεί κάποιες πηγές. Ετσι, όταν η Vivendi που ανήκει στον Μπολορέ εξασφάλισε τον Απρίλιο μερίδιο στη Lagardere, το προεδρικό γραφείο του Μακρόν επικοινώνησε τις ανησυχίες του στον Μπερνάρ Αρνό, τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της αυτοκρατορίας πολυτελών ειδών LVMH και έναν από τους πρώτους υποστηρικτές του Γάλλου προέδρου, σύμφωνα πάντα με τις πηγές.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Αρνό μπήκε στη «μάχη», στηρίζοντας την εταιρεία συμμετοχών του διευθύνοντος συμβούλου Αρνό Λαγκαρντέρ με κεφάλαια και με τη δέσμευση να σταθεί στο πλευρό του Ζακ Λικ, γιού του ιδρυτή της ομώνυμης εταιρείας, με τον οποίο ο Αρνό διατηρεί στενή φιλία. Η κίνηση του Αρνό θεωρήθηκε ως μία προσπάθεια να ενισχυθεί η «γραμμή άμυνας» κατά του αντισταθμιστικού ταμείου Amber Capital στο Λονδίνο, που έχει αποκτήσει μερίδιο στη Lagardere και προσπαθεί να αλλάξει τη διαχείριση της εταιρείας.

Αφού έχτισε μία αυτοκρατορία στον κόσμο πολυτελών ειδών, αγοράζοντας πρόσφατα και την αμερικανική εταιρεία κοσμήματος Tiffany, πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται εάν ο Αρνό έχει κάποιο άλλο κίνητρο στην προσπάθειά του να στηρίξει τη Lagardere. Μετά την αρχική του επένδυση ύψους 80 εκατ.ευρώ, ο Αρνό αγόρασε άμεσο μερίδιο 7,75% στη Lagardere, αξίας 209 εκατ.ευρώ.

Οι κύκλοι του Μακρόν ανησυχούν ότι μέσω της Vivendi, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέτοχο της Lagardere, ο Μπολορέ θα μπορούσε να ισχυροποιήσει το ενεργητικό του στα μίντια και να δημιουργήσει μία γαλλική εκδοχή του αμερικανικού συντηρητικού δικτύου «Fox News», με τη βοήθεια του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1. Αφότου ο Αρνό επένδυσε στη Lagardere, η πρώτη προσπάθεια του Μπολορέ να αγοράσει το Europe 1 τον Ιούνιο στην τιμή των 250 εκατ.ευρώ απορρίφθηκε από τη διοίκηση της Lagardere, όπως ανέφερε μία άλλη πηγή.

Η Lagardere ελέγχει τη μεγαλύτερη εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης στη Γαλλία, την Canal Plus, το ειδησεογραφικό κανάλι CNews της οποίας έχει πάρει συντηρητικό προσανατολισμό από τη στιγμή που ο Μπολορέ απέκτησε μερίδιο ελέγχου. Η σημερινή ιδιοκτησιακή διάρθρωση της Lagardere δίδει στον διευθύνοντα σύμβουλό της το δικαίωμα βέτο σε σημαντικές αποφάσεις, παρότι ελέγχει μόλις το 7% της εταιρείας, όμως αναλυτές θεωρούν ότι ο μεγαλύτερος επενδυτής της, η Vivendi, θα καταφέρει τελικά να εισχωρήσει. Η Vivendi διακρατεί αυτή τη στιγμή μερίδιο 27% και έχει ενώσει τις δυνάμεις της με το αντισταθμιστικό ταμείο Amber, σε μία κίνηση που ασκεί πιέσεις στη διοίκηση της Lagardere.

Ωστόσο, και η είσοδος του Αρνό στη Lagardere, που ελέγχει επίσης το εβδομαδιαίο περιοδικό Paris Match και την κυριακάτικη εφημερίδα Journal du Dimanche, δημιουργεί αρκετά θέματα. Ο δισεκατομμυριούχος έχει ήδη τις εφημερίδες Les Echos και Le Parisien. H Lagardere ελέγχει και ταξιδιωτικές επιχειρήσεις, ένας τομέας που έχει πληγεί τα μέγιστα από την πανδημία, ενώ ο Αρνό αντιμετωπίζει και κάποια προβλήματα από την αλυσίδα λιανικής duty-free, DFS, που ανήκει στον όμιλο LVMH. Συνεπώς, πρόκειται για νέες δραστηριότητες με οικονομικά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να επωμιστεί ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος.

Για τους κύκλους που θέλουν την επανεκλογή του Μακρόν, προτεραιότητα είναι να κρατηθεί το Europe 1 μακριά από τον Μπολορέ. Αυτό όμως θέτει και κάποια θέματα όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κάποιοι αναλυτές.

 

Πηγή: REUTERS

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News