Κόσμος Σάββατο 26/12/2020, 13:00
ΚΑΦΕΣ

Πρώτοι στην κατανάλωση καφέ οι Ευρωπαίοι

Πρώτοι στην κατανάλωση καφέ οι Ευρωπαίοι

H E.Ε. είχε τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ στον κόσμο το 2019, με αποτέλεσμα να αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά καφέ του πλανήτη, σύμφωνα με την κατάταξη του worldinfigures.com. Την περίοδο 2018/19 κατανάλωσε 2.740 τόνους καφέ. Ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι ΗΠΑ και στην τρίτη η Βραζιλία, κορυφαία παραγωγός καφέ, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν Ιαπωνία και Ινδονησία. Στην τελευταία θέση της δεκάδας βρίσκεται το Βιετνάμ, το οποίο, παρότι κορυφαίος παραγωγός καφέ, κατανάλωσε μόλις 174 τόνους καφέ.

Πρώτοι στην κατανάλωση καφέ οι Ευρωπαίοι-1

Πηγή: worldinfigures.com

Από τις χώρες της Ευρώπης, τη μεγαλύτερη κατανάλωση παρουσιάζει η Γερμανία, ενώ ακολουθούν η Γαλλία και η Ιταλία. Στους μεγάλους καταναλωτές καφέ συμπεριλαμβάνονται επίσης η Πολωνία, η Ισπανία και η Ολλανδία, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία της CBI, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Προώθησης Εισαγωγών από αναπτυσσόμενες χώρες. Η ζήτηση στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει σταθερή σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθότι η ευρωπαϊκή αγορά καφέ είναι κορεσμένη. Την περίοδο από το 2015 έως 2019, αυξήθηκε οριακά κατά μέσο όρο 1,8% σε ετήσια βάση από πλευράς όγκου.

Παρότι ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ΙCO) είχε προβλέψει πτώση της κατανάλωσης το 2020, υπογραμμίζει τώρα ότι η ζήτηση δεν έχει επηρεαστεί σοβαρά από τις αλλαγές του εισοδήματος των καταναλωτών. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση καφέ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δεν αναμένεται να επηρεαστεί σοβαρά από την κρίση της πανδημίας, παρότι έχει τα περιοριστικά μέτρα λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν οδηγήσει σε δραστική μείωση της κατανάλωσης καφέ σε εξωτερικούς χώρους, όπως καφέ και εστιατόρια. Η παγκόσμια αγορά καφέ προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 5,5% ετησίως το διάστημα από το 2020 έως το 2025. Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένεται να παρουσιάσει η αγορά καφέ της Ασίας (κυρίως Κίνα και Ν.Κορέα) και της Ωκεανίας, χάρη στην ανερχόμενη μεσαία και υψηλή κοινωνική τάξη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ICOη παγκόσμια παραγωγή καφέ την περίοδο 2019/2020 μειώθηκε κατά 1,6% στα 168,55 εκατ.σάκους ως συνέπεια της μείωσης της παραγωγής του καφέ ποικιλίας αράμπικα κατά 5,1%. Ωστόσο, παρά την πτώση της, η παγκόσμια παραγωγή ξεπέρασε την παγκόσμια κατανάλωση κατά 961.000 σάκους, καθώς η παγκόσμια ζήτηση μειώθηκε ελαφρώς κατά 0,9% στα 167,59 εκατ.σάκους.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News