Κόσμος Σάββατο 26/12/2020, 08:57
ΗΠΑ

Εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν επιδόματα

Εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν επιδόματα

Εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν το επίδομα ανεργίας, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να εγκρίνει το πακέτο μέτρων ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και τις κρατικές δαπάνες, διαμαρτυρόμενος ότι είναι εξαιρετικά χαμηλό για να βοηθήσει τους απλούς ανθρώπους.

Ο Τραμπ άφησε εμβρόντητους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς αυτή την εβδομάδα, όταν είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με το εν λόγω νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τη χορήγηση οικονομικής στήριξης ύψους 892 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας – συμπεριλαμβανομένης της παράτασης των ειδικών επιδομάτων ανεργίας, που λήγουν σήμερα – καθώς και 1,4 τρισ. δολάρια για τις τακτικές δαπάνες της κυβέρνησης.

Χωρίς την υπογραφή του Τραμπ, περίπου 14 εκατ. άνθρωποι μπορεί να χάσουν επιδόματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Από την Τρίτη, θα αρχίσει η μερική αναστολή λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών, εκτός κι αν το Κογκρέσο καταφέρει να συμφωνήσει έως τότε σε ένα νομοσχέδιο προσωρινής χρηματοδότησης της κυβέρνησης.

Ύστερα από μήνες διαβουλεύσεων, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί κατέληξαν σε συμφωνία για το πακέτο των νέων μέτρων το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, ο Τραμπ διαμαρτυρήθηκε ότι το νομοσχέδιο προσφέρει υπερβολικά πολλά χρήματα για ειδικούς σκοπούς, τη χρηματοδότηση πολιτιστικών φορέων ή τη βοήθεια προς ξένες χώρες, ενώ τα επιδόματα των 600 δολαρίων που προβλέπονται ως στήριξη στους Αμερικανούς είναι πολύ μικρά. Ο Τραμπ ζήτησε το ποσό αυτό να αυξηθεί στα 2.000 δολάρια κατ’ άτομο.

Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η βοήθεια που προσφέρεται με το νομοσχέδιο είναι πολύ μικρή, αλλά επισημαίνουν ότι η άμεση στήριξη συνεχίζει να είναι καλοδεχούμενη και απαραίτητη.

Αν και οι αντιρρήσεις του Τραμπ στο νομοσχέδιο αιφνιδίασαν πολλούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δεν έχει ασκήσει βέτο στα μέτρα και συνεχίζει να είναι πιθανό να το υπογράψει τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφεραν πηγές.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News