Κόσμος Παρασκευή 19/08/2022, 21:58
ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν θυμάμαι τίποτα» λέει ο Σολτς για το σκάνδαλο Cum-Ex

Αυτή ήταν η «γραμμή» του Όλαφ Σολτς στην ακρόασή του από την εξεταστική επιτροπή του Αμβούργου για το σκάνδαλο Cum-Ex. Κριτική από την αντιπολίτευση, πίεση από τον Τύπο.

«Δεν θυμάμαι τίποτα» λέει ο Σολτς για το σκάνδαλο Cum-Ex

Όσο κι αν θέλει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς να αφήσει πίσω του την υπόθεση Cum-Εx από τα παλιά, η σκιά του σκανδάλου τον βαραίνει μέχρι σήμερα. Έτσι κλήθηκε σήμερα να καταθέσει σε ειδική κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή στο Αμβούργο σχετικά με το σκάνδαλο φοροαποφυγής μεγάλης κλίμακας ή αδιαφανούς φοροαπαλλαγής της τράπεζας Warbung Bank από την περίοδο που διετέλεσε κυβερνήτης του Αμβούργου. 

 ίδιος συνεχίζει να διατείνεται ότι «δεν γνωρίζει και δεν θυμάται τίποτα». Αυτή ήταν και η «υπερασπιστική γραμμή» που ακολούθησε τελικά και σήμερα ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής με μια μικρή αλλαγή: αν και δεν αρνήθηκε τις συναντήσεις με τραπεζίτες της αμφιλεγόμενης τράπεζας στο παρελθόν εντούτοις, όπως είπε, δεν θυμάται τo περιεχόμενο των συζητήσεων. «Δεν είχα καμία πολιτική επιρροή στη φορολογική διαδικασία που ακολουθήθηκε για την Warburg Bank» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο κατά την ακροαματική διαδικασία του Αμβούργου παρουσιάστηκαν σήμερα και «νέοι φάκελοι» με στοιχεία για την υπόθεση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα tagesschau.de.

Τα ανοιχτά ερωτήματα όμως που συνεχίζουν να θέτουν αντιπολίτευση αλλά και Γερμανοί δημοσιογράφοι, τόσο στην πρόσφατη καλοκαιρινή συνέντευξη του Όλαφ Σολτς όσο και στα κυβερνητικά μπρίφινγκ των τελευταίων ημερών, είναι πολλά και πιεστικά. Κι όλα αυτά εν μέσω έντονης κριτικής και γενικής δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση Σολτς και την πολιτική που ακολουθεί.

Τι γνώριζε τελικά ο Όλαφ Σολτς για την επίμαχη τράπεζα;

Tα σημαντικότερα ερωτήματα, τα οποία διερευνά η εξεταστική επιτροπή -η οποία δεν αποκλείει να καλέσει τον καγκελάριο και σε τρίτη ακρόαση- είναι τα εξής: Yπήρξε πολιτική επιρροή στις αποφάσεις των φορολογικών αρχών του Αμβούργου το 2016 και το 2017 να μην διεκδικήσουν τα 47 εκατομμύρια ευρώ φόρους, από τους οποίους ξέφυγε η Warburg Bank μέσω της απόδοσης διαμφισβητούμενων μερισμάτων σε μετόχους της;

Ποια ακριβώς είναι η εμπλοκή του Σοσιαλδημοκράτη πρώην βουλευτή και συνεργάτη του Όλαφ Σολτς, Γιοχάνες Καρς, σε θυρίδα του οποίου εντοπίστηκε υπέρογκο ποσό αμφιβόλου προέλευσης; Διαμεσολάβησε μεταξύ Σολτς και της τράπεζας του Αμβούργου; Και τι συζήτησε τελικά με εκπροσώπους της τράπεζας ο Όλαφ Σολτς στις τρεις καταγεγραμμένες συναντήσεις τους, όντας κυβερνήτης του Αμβούργου; Διεγράφη ή όχι η «επίμαχη» ηλεκτρονική αλληλογραφία;

H Εισαγγελία Αμβούργου δεν βλέπει ποινική ευθύνη για τον Σολτς

Γεγονός είναι πάντως ότι η Γενική Εισαγγελία του Αμβούργου δεν βλέπει ποινική ευθύνη για τον Όλαφ Σολτς, όπως απεφάνθη πριν λίγες ημέρες και έτσι δεν έχει δώσει το πράσινο φως για έναρξη ποινικής διερεύνησης σε βάρος του. Παραμένει ωστόσο ανοιχτό το κεφάλαιο των όποιων πολιτικών ευθυνών.

Από εκεί και πέρα έντονη είναι η κριτική που ασκεί στον καγκελάριο ο επικεφαλής των Χριστιανοδηκοκρατών Φρίντριχ Μερτς, o οποίος σε συνέντευξή του στην Handelsblatt αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν πιστεύω καμία λέξη του καγκελαρίου». Είναι «απλά εντελώς απίστευτο», όπως λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην θυμάται ο Όλαφ Σολτς ένα τόσο σοβαρό περιστατικό για το Αμβούργο.

Aπό την πλευρά του ο πολιτικός της Αριστεράς Φάμπιο ντε Μάσι, πρώην βουλευτής στην Μπούνστεταγκ, ο οποίος είχε ασχοληθεί σε βάθος με την υπόθεση Cum-Εx αποκαλεί τον Σολτς «καγκελάριο-πινόκιο», ο οποίος ψεύδεται και δεν μπορεί πια να εμπνεύσει εμπιστοσύνη.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News