Κόσμος Πέμπτη 18/08/2022, 22:46
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο δικαστής λέει ότι κλίνει προς δημοσιοποίηση ορισμένων αποδεικτικών στοιχείων για την έρευνα του Τραμπ

ΗΠΑ: Ο δικαστής λέει ότι κλίνει προς δημοσιοποίηση ορισμένων αποδεικτικών στοιχείων για την έρευνα του Τραμπ

Ένας Αμερικανός δικαστής είπε την Πέμπτη ότι τείνει προς τη δημοσιοποίηση ορισμένων από τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσίασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για να δικαιολογήσει την έρευνα στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα την περασμένη εβδομάδα.

Παρά τις αντιρρήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο δικαστής των ΗΠΑ Μπρους Ράινχαρτ είπε ότι πιστεύει ότι «υπάρχουν τμήματα της ένορκης κατάθεσης που θα μπορούσαν να αποσφραγιστούν», αναφερόμενος στην ένορκη δήλωση που περιείχε τα αποδεικτικά στοιχεία για τους λόγους για τους οποίους υπήρχε πιθανή αιτία έρευνας στον Μαρ-α- του Τραμπ.

Διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης να καταθέσει μια διορθωμένη εκδοχή της ένορκης κατάθεσης μέχρι το μεσημέρι της επόμενης Πέμπτης, αλλά είπε ότι θα δοθεί η ευκαιρία στο υπουργείο Δικαιοσύνης να ασκήσει έφεση εάν οι εισαγγελείς δεν συμφωνήσουν με την προτεινόμενη εκδοχή του.

Η εντολή του Ράινχαρτ φάνηκε να σηματοδοτεί μια νίκη για τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία εμφανίστηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο West Palm Beach την Πέμπτη για να πείσουν τον δικαστή ότι το δημόσιο συμφέρον στην ένορκη κατάθεση υπερτερεί των οφελών από τη διατήρηση της σφραγισμένης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιτίθεται στη δημοσιοποίηση των αποδεικτικών στοιχείων.

Ο Τζέι Μπρατ, επικεφαλής του τμήματος αντικατασκοπείας και ελέγχου των εξαγωγών του τμήματος, είπε στον δικαστή την Πέμπτη ότι η δημοσιοποίηση της ένορκης κατάθεσης δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον γιατί θα μπορούσε να βλάψει τη συνεχιζόμενη έρευνα.

«Υπάρχει ένα άλλο δημόσιο συμφέρον που διακυβεύεται και αυτό είναι το δημόσιο συμφέρον οι ποινικές έρευνες να μπορούν να προχωρήσουν ανεμπόδιστα», είπε.

Η έρευνα ήταν μέρος μιας ομοσπονδιακής έρευνας για το εάν ο Τραμπ αφαίρεσε παράνομα έγγραφα όταν άφησε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2021 μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διερευνά παραβιάσεις τριών νόμων, συμπεριλαμβανομένης μιας διάταξης του νόμου περί κατασκοπείας που απαγορεύει την κατοχή πληροφοριών εθνικής άμυνας και ενός άλλου νόμου που καθιστά έγκλημα τη συνειδητή καταστροφή, απόκρυψη ή παραποίηση αρχείων με σκοπό να παρεμποδίσει μια έρευνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News