Κόσμος Πέμπτη 18/08/2022, 22:27
ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το Ισραήλ θα παρέχει πληροφορίες στις ΗΠΑ με βάση το κλείσιμο ΜΚΟ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το Ισραήλ θα παρέχει πληροφορίες στις ΗΠΑ με βάση το κλείσιμο ΜΚΟ

Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα παρέχει πρόσθετες πληροφορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες με βάση το κλείσιμο παλαιστινιακών μη κυβερνητικών οργανώσεων την Πέμπτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, ενώ εξέφρασε ανησυχία για το κλείσιμο ομάδων της κοινωνίας των πολιτών. 

Η Ουάσιγκτον επικοινώνησε με Ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων υψηλού επιπέδου, για περισσότερες πληροφορίες, είπε ο Πράις σε τακτική ενημέρωση Τύπου, μετά την επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας στα γραφεία επτά ομάδων στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη που κατηγορεί για διοχέτευση βοήθειας σε μαχητικές ομάδες.

«Θα εξετάσουμε ό,τι μας παρέχεται και θα καταλήξουμε στο δικό μας συμπέρασμα», είπε ο Πράις.

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν το κλείσιμο των ΜΚΟ και είπαν ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν τις ισραηλινές κατηγορίες.

«Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν παρουσιάσει στα Ηνωμένα Έθνη κανένα αξιόπιστο στοιχείο που να δικαιολογεί αυτές τις δηλώσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. «Ως εκ τούτου, τα κλεισίματα φαίνονται εντελώς αυθαίρετα».

Τα Ηνωμένα Έθνη προσδιόρισαν τις ομάδες ως Ένωση Υποστήριξης Κρατούμενων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Addameer. Al Haq, Bisan Center for Research and Development, Defense for Children International – Παλαιστίνη, Επιτροπές Εργασίας Υγείας (HWC), Ένωση Επιτροπών Αγροτικής Εργασίας (UAWC), η Ένωση Επιτροπών Παλαιστινίων Γυναικών (UPWC).

Εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται με τις ομάδες, επικαλούμενη έλλειψη στοιχείων για τις ισραηλινές κατηγορίες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News