Κόσμος Τετάρτη 17/08/2022, 23:04
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: CVS, Walmart και Walgreens καλούνται να πληρώσουν 650,6 εκατ. δολ. για υπόθεση οπιοειδών

ΗΠΑ: CVS, Walmart και Walgreens καλούνται να πληρώσουν 650,6 εκατ. δολ. για υπόθεση οπιοειδών

Οι εταιρείες CVS, Walmart και Walgreens πρέπει να πληρώσουν συνολικά 650,6 εκατ. δολ. σε δύο κομητείες του Οχάιο για να αντιμετωπίσουν τη ζημιά που προκλήθηκε από την επιδημία οπιοειδών, σύμφωνα με την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή την Τετάρτη.

Η εντολή του περιφερειακού δικαστή των ΗΠΑ Νταν Πόλστερ στο Κλίβελαντ σηματοδοτεί την πρώτη φορά που αλυσίδες φαρμακείων διατάχθηκαν να πληρώσουν χρήματα σε αγωγή για οπιοειδή. Έρχεται αφότου μια κριτική επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εταιρείες βοήθησαν στη δημιουργία δημόσιας όχλησης στις κομητείες Lake και Trumbull, υπερπρομηθεύοντας εθιστικά χάπια για τον πόνο, πολλά από τα οποία βρήκαν το δρόμο τους στη μαύρη αγορά.

«Τα νέα σήμερα σημαίνουν ότι σύντομα θα έχουμε τους πολυαναμενόμενους πόρους που απαιτούνται για να επεκτείνουμε τη βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε σωστά τις βλάβες που προκλήθηκαν από αυτήν την καταστροφική επιδημία», δήλωσε ο Επίτροπος της κομητείας Τράμπουλ Φρανκ Φούντα.

Τα φαρμακεία, τα οποία υποστήριξαν ότι δεν είναι υπεύθυνα για την εκτέλεση νόμιμων συνταγών από γιατρούς, είπαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Οι εκπρόσωποι της Walgreens και της CVS δήλωσαν και οι δύο ότι η απόφαση της Τετάρτης δεν υποστηρίζεται από το νόμο και ότι σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση. Η Walmart δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Walgreens κρίθηκε επίσης υπεύθυνη την περασμένη εβδομάδα σε μήνυση για οπιοειδή που άσκησε το Σαν Φρανσίσκο, αν και ο δικαστής δεν έχει ακόμη καθορίσει πόσα πρέπει να πληρώσει εκεί.

Ο Πόλστερ είπε ότι το ποσό πρέπει να καταβληθεί σε 15 χρόνια, με το ποσό που αντιστοιχεί στις δόσεις για τα δύο πρώτα χρόνια, ή 86,7 εκατομμύρια δολάρια, να καταβληθεί αμέσως. Διέταξε επίσης τις εταιρείες να εφαρμόσουν νέες διαδικασίες ώστε να εμποδίσουν την παράνομη χρήση οπιοειδών.

Η χρήση οπιοειδών στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει περισσότερους από 500.000 θανάτους από υπερβολική δόση σε διάστημα δύο δεκαετιών, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Περισσότερες από 3.300 μηνύσεις έχουν κατατεθεί, κυρίως από τοπικές κυβερνήσεις, με τις οποίες κατηγορούνται οι φαρμακοποιοί, οι διανομείς και οι αλυσίδες φαρμακείων ότι τροφοδοτούν την κρίση.

Η δικαστική διαμάχη είχε ως αποτέλεσμα πολλούς διακανονισμούς σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας 26 δισ. δολ. με την Johnson & Johnson και των τριών κορυφαίων διανομέων, έναν διακανονισμό 2,37 δισ. δολ. με την AbbVie Inc και έναν διακανονισμό 4,25 δισ. δολ. με την Teva Pharmaceutical Industries Ltd.

Τα φαρμακεία δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε διευθέτηση σε εθνικό επίπεδο, αλλά η Walgreens και η CVS συμβιβάστηκαν με τη Φλόριντα για 683 εκατ. δολ. και 484 εκατ. δολ., αντίστοιχα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS