Κόσμος Τετάρτη 17/08/2022, 20:57
ΚΟΣΜΟΣ

ISS: Προβλήματα στη στολή κοσμοναύτη τερματίζουν πρόωρα τον ρωσικό διαστημικό περίπατο

ISS: Προβλήματα στη στολή κοσμοναύτη τερματίζουν πρόωρα τον ρωσικό διαστημικό περίπατο

Ένας από τους δύο κοσμοναύτες που εργάζονταν έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Τετάρτη επέστρεψε με ασφάλεια στον αεραγωγό του εργαστηρίου, καθώς ένα ηλεκτρικό πρόβλημα στη στολή του ανάγκασε τον έλεγχο εδάφους της Μόσχας να του ζητήσει να τερματίσει νωρίς τον συνήθη διαστημικό περίπατο, δήλωσαν Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι.

Ο Όλεγκ Αρτέμιεφ ήταν σχεδόν 3 ώρες σε έναν διαστημικό περίπατο, που ήταν προγραμματισμένος να διαρκέσει 6, όταν τα επίπεδα τάσης στην μπαταρία της διαστημικής στολής του άρχισαν να πέφτουν, αναγκάζοντας τους ελεγκτές πτήσης στη Μόσχα να διατάξουν την άμεση επιστροφή του κοσμοναύτη στον αεραγωγό του διαστημικού σταθμού.

«Όλεγκ, άφησε τα πάντα και πήγαινε πίσω», είπε ένας ελεγκτής πτήσης στον Αρτέμιεφ. «Αφήστε τα όλα και αρχίστε να επιστρέφετε αμέσως… Πηγαίνετε πίσω και συνδεθείτε στο σταθμό ρεύματος» 

Ο Αρτέμιεφ επέστρεψε και συνέδεσε το κοστούμι του με το ρεύμα του διαστημικού σταθμού.

Οι Ρώσοι ελεγκτές πτήσης επέλεξαν να τερματίσουν τον διαστημικό περίπατο νωρίς μόλις ο Ντένις Ματβέεφ, ο άλλος κοσμοναύτης που εκτελούσε τον διαστημικό περίπατο, τοποθέτησε τον ρομποτικό βραχίονα που αναβάθμισαν ξανά στη σωστή του θέση.

Ο Αρτέμιεφ «δεν βρισκόταν ποτέ σε κανέναν κίνδυνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της NASA, Ρομπ Νάβιας.

Ο διαστημικός σταθμός, ένα ερευνητικό εργαστήριο μεγέθους γηπέδου ποδοσφαίρου σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, στεγάζει διεθνή πληρώματα αστροναυτών για περισσότερες από δύο δεκαετίες, με τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία να υπολογίζονται ως οι κύριοι χρήστες του εργαστηρίου.

Moneyrevie.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News