Κόσμος Δευτέρα 15/08/2022, 09:33
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ

Τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο: Η θέση των ελληνικών ιδρυμάτων

Τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο: Η θέση των ελληνικών ιδρυμάτων

Με το Harvard στην πρώτη θέση για 20η διαδοχική χρονιά, τα αμερικανικά πανεπιστήμια εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης της Σαγκάης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα αγγλοσαξονικά πανεπιστημιακά ιδρύματα καταλαμβάνουν, όπως και πέρυσι, τις δέκα πρώτες θέσεις: οκτώ αμερικανικά πανεπιστήμια και δύο βρετανικά βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις με τα καλύτερα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Σημειώνεται πως η κατάταξη καταρτίζεται από το 2003 από τον ανεξάρτητο οργανισμό Shanghai Ranking Consultancy.

Από τα ελληνικά πανεπιστήμια, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρέθηκε στις θέσεις 301-400, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 501-600, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 601-700 και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 801-900.

Στην πρώτη θέση της λίστας, το Harvard προηγείται και πάλι του επίσης αμερικανικού πανεπιστημίου του Stanford. Επίσης, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, MIT), κατέλαβε την τρίτη θέση, στέλνοντας στην τέταρτη θέση το βρετανικό πανεπιστήμιο του Cambridge.

Ακολουθούν στη συνέχεια τα αμερικανικά πανεπιστήμια Berkeley (5η θέση) και Prinston (6η θέση) και μετά το βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (7η θέση).

Συνολικά 39 αμερικανικά πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στα 100 πρώτα της κατάταξης της Σαγκάης.

Το πρώτο μη αγγλοσαξονικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κατάλογο είναι το γαλλικό πανεπιστήμιο Paris-Saclay στη 16η θέση.

Για την κατάταξη της Σαγκάης λαμβάνονται υπόψη έξι κριτήρια, μεταξύ των οποίων ο αριθμός των βραβείων Νόμπελ και Φιλντς που έχουν κερδίσει πτυχιούχοι τους και καθηγητές τους, ο αριθμός των ερευνητών που έχουν τις περισσότερες παραπομπές στην επιστήμη τους ή ο αριθμός των δημοσιεύσεων στις επιθεωρήσεις Science και Nature. Φέτος εξετάσθηκαν περισσότερα από 2.500 ιδρύματα για να καταρτιστεί μια κατάταξη των 1.000 πρώτων.

Διαβάστε επίσης:

Τα ελληνικά πανεπιστήμια με τη μεγαλύτερη παρουσία στο Διαδίκτυο

Αυτά είναι τα κορυφαία σε επιδόσεις ελληνικά πανεπιστήμια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News