Κόσμος Σάββατο 13/08/2022, 16:58
ΚΟΣΜΟΣ

Σ. Ρουσντί: Τι είχε δηλώσει για τη ζωή του πριν την επίθεση που δέχθηκε

Ο γεννημένος στην Ινδία Ρουσντί, έγινε Αμερικανός πολίτης το 2016 και ζει στη Νέα Υόρκη

Σ. Ρουσντί: Τι είχε δηλώσει για τη ζωή του πριν την επίθεση που δέχθηκε

Η ζωή του ήταν πλέον «σχετικά φυσιολογική», αφού για χρόνια κρυβόταν εξαιτίας απειλών κατά τη ζωής του, είχε δηλώσει ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί, σε συνέντευξη λίγες εβδομάδες πριν μαχαιρωθεί και τραυματιστεί σοβαρά από επιτιθέμενο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης αναγνώρισε ως ύποπτο της επίθεσης τον Χάντι Ματάρ, έναν 24χρονο άνδρα από το Φέιρβιου του Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος είχε αγοράσει εισιτήριο για την εκδήλωση στο Ίδρυμα Chautauqua, ωστόσο ακόμη δεν έχει εξακριβώσει το κίνητρό του για την επίθεση.

Ο Ρουσντί παραχώρησε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Stern και μεταξύ άλλων μίλησε για τις απειλές που διακρίνει στη δημοκρατία των ΗΠΑ. Ο ίδιος χαρακτήρισε επίσης τον εαυτό του αισιόδοξο και σημείωσε ότι το φετβά, το θρησκευτικό διάταγμα που εκδόθηκε στο Ιράν το 1989 και καλούσε τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να τον σκοτώσουν για βλασφημία, είχε προβληθεί εδώ και πολύ καιρό.

Η συνέντευξη επρόκειτο να δημοσιευθεί στο περιοδικό στις 18 Αυγούστου, ωστόσο το Stern την δημοσίευσε σήμερα Σάββατο, μια μέρα μετά την επίθεση στον Ρούσντι. Όπως αναφέρει η σύνταξη του περιοδικού, πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Ο ηγέτης της ισλαμικής επανάστασης στο Ιράν το 1979, ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, εξέδωσε το φετβά μετά την καταδίκη του βιβλίου του Ρούσντι «Οι Σατανικοί Στίχοι» ως βλάσφημο. Κρυβόταν για σχεδόν μια δεκαετία, εντούτοις τα τελευταία χρόνια ζει σχετικά πιο ελεύθερα.

Ο γεννημένος στην Ινδία Ρουσντί, ο οποίος έγινε Αμερικανός πολίτης το 2016 και ζει στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι ανησυχεί για τις απειλές κατά της δημοκρατίας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, απειλές όπως ο ρατσισμός και το μίσος κατά του φιλελευθερισμού, συνιστούν «ένα προκαταρκτικό στάδιο του φασισμού».

«Η νίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επί της αλήθειας είναι πιο σημαντική. Οι άνθρωποί του πιστεύουν ότι λένε ψέματα οι άλλοι, όχι αυτός», τόνισε. Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι η ήττα του στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020 από τον Τζο Μπάιντεν ήταν προϊόν εκτεταμένης νοθείας.

Ερωτηθείς αν είναι νοσταλγός, ο Ρούσντι, 75 ετών, είπε: «Όχι απαραίτητα. Λατρεύω την ιστορία, αλλά όταν αφορά τη δική μου ζωή, προτιμώ να κοιτάζω μπροστά».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Επίθεση δέχθηκε ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News