Κόσμος Παρασκευή 25/12/2020, 14:08
ΚΟΣΜΟΣ

Eρντογάν: Η Τουρκία επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ

Eρντογάν: Η Τουρκία επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ

Η Τουρκία θα ήθελε να έχει καλύτερους δεσμούς με το Ισραήλ και οι συνομιλίες σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών συνεχίζονται μεταξύ των δύο πλευρών, τονίζει σε σημερινές του δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρ’ όλα αυτά, ο Ερντογάν ασκεί κριτική στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη».

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τους ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς. Η Άγκυρα έχει καταδικάσει επανειλημμένως τη στάση του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αλλά και απέναντι στους Παλαιστινίους.

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι  Τουρκία έχει ζητήματα με «υψηλόβαθμους αξιωματούχους» στο Ισραήλ και ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικοί, εάν δεν υπήρχαν αυτά τα ζητήματα. 

«Η παλαιστινιακή πολιτική αποτελεί για μας κόκκινη γραμμή. Είναι απαράδεκτο για μας να αποδεχθούμε την πολιτική του Ισραήλ στο Παλαιστινιακό…. εάν δεν υπήρξαν ζητήματα σε κορυφαίο επίπεδο, οι δεσμοί μας θα ήταν πολύ διαφορετικοί» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Θα θέλαμε να φέρουμε τους δεσμούς μας σε καλύτερο σημείο», σημείωσε ο κ. Ερντογάν.

Τουρκία και Ισραήλ, πρώην σύμμαχοι, απέλασαν τους διπλωμάτες τους το 2018 μετά τις διαδηλώσεις στα σύνορα της Γάζας στη διάρκεια τω οποίων σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι. Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Τελ-Αβίβ συνεχίζονται.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News