Κόσμος Τρίτη 9/08/2022, 22:45
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 89 εκατ. δολ. για την εκκαθάριση ναρκών στην Ουκρανία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΗΠΑ: 89 εκατ. δολ. για την εκκαθάριση ναρκών στην Ουκρανία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ ενέκρινε ποσό ύψους 89 εκατ. δολ. για να βοηθήσει την Ουκρανία να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει 100 ομάδες για την εκκαθάριση ναρκών ξηράς και μη εκρηκτικών πυρομαχικών για ένα χρόνο, δήλωσε αξιωματούχος την Τρίτη.

Η χρηματοδότηση είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποναρκοθέτησης των ΗΠΑ στην Ουκρανία και ο αξιωματούχος συνέκρινε την πρόκληση της Ουκρανίας με τις προσπάθειες αφοπλισμού μη εκρηκτικών πυρομαχικών στο Βιετνάμ, την Καμπότζη και το Λάος μετά τον αμερικανικό πόλεμο της δεκαετίας του 1960 και του 1970 στη Νοτιοανατολική Ασία.

«Αν κοιτάξετε κάποιες συγκρούσεις στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, τον πόλεμο του Βιετνάμ για παράδειγμα, εξακολουθούμε να καθαρίζουμε πυρομαχικά στη Νοτιοανατολική Ασία 50 χρόνια μετά το τέλος αυτού του πολέμου. Αυτό μπορεί να είναι στο ίδιο επίπεδο», είπε ο αξιωματούχος.

Το πρόγραμμα θα εκτελεστεί μέσω εργολάβων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, είπε ο αξιωματούχος. Είπε, επίσης, ότι τα χρήματα, μέρος των οποίων προέρχονται από αιτήματα που συνδέονται με την προϋπολογισμό για την Ουκρανία, δεν θα χρηματοδοτήσουν μόνο την εκπαίδευση, αλλά και εξειδικευμένο εξοπλισμό ανίχνευσης ναρκών και μετακίνησης εδάφους εάν χρειαστεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κορυφαίος οικονομικός υποστηρικτής της καταστροφής συμβατικών όπλων, σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και έχουν παράσχει περισσότερα από 4,2 δισ. δολ. σε βοήθεια σε περισσότερες από 100 χώρες από το 1993 έως το 2021.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News