Κόσμος Τρίτη 9/08/2022, 10:56
ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

«Θύμα» του πληθωρισμού η αγαπημένη πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας

«Θύμα» του πληθωρισμού η αγαπημένη πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την ανάδειξή της το 2017 έπεσε το ποσοστό αποδοχής της άλλοτε αγαπημένης πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern. Η Ardern, εκτός από τη χώρα της, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και στη Δύση αφενός χάρη στον τρόπο που αντιμετώπισε μία σειρά κρίσεων κατά τη διάρκεια της θητείας της, αφετέρου επειδή αποτελεί ένα ιδανικό κατά πολλούς πρότυπο εργαζόμενης μητέρας και συζύγου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το κανάλι 1News Kantar της Νέας Ζηλανδίας, η Ardern έπεσε από το 33% στο 30% ως προτιμώμενη πρωθυπουργός. Τα ποσοστά αποδοχής της Ardern φαίνεται να επηρεάστηκαν από τον κλιμακούμενο πληθωρισμό, ο οποίος ανεβάζει το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων, ενώ παράλληλα περιορίζει και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η θητεία της Ardern παράλληλα απειλείται πολιτικά και από το Εθνικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, του οποίου τα ποσοστά έχουν ανακάμψει αφότου ανέλαβε την προεδρία ο πρώην επικεφαλής της Air New Zealand, Christopher Luxon. Με τα τρέχοντα δεδομένα, φαίνεται ότι η επόμενη εκλογική διαμάχη μεταξύ των δύο, κανονικά στο τέλος του 2023, θα έχει πολύ κοντινά αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί το ποσοστό αποδοχής του Luxon εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο (στο 22%) σε σχέση με την Ardern, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ενώ μάλιστα έχει υποχωρήσει από το 25% του Μαΐου. Ωστόσο, αποτελεί μία νίκη έναντι των μονοψήφιων ποσοστών που συγκέντρωναν οι προκάτοχοί του.

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, όμως, το κόμμα του Luxon έχει υψηλότερο ποσοστό αποδοχής σε σχέση με το Εργατικό της Ardern, παρότι και των δύο τα ποσοστά υποχώρησαν κατά τη δημοσκόπηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πως η Νέα Ζηλανδία απέκτησε την ανεξαρτησία της

Νέα Ζηλανδία: Όλη η χώρα σε αυστηρό lockdown για ένα κρούσμα

Έπεσε και το τελευταίο οχυρό του Covid

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News