Κόσμος Δευτέρα 8/08/2022, 16:47
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε κανέναν σχεδιασμό δίχως εμάς

Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε κανέναν σχεδιασμό δίχως εμάς

«Αύριο θα αποχαιρετήσουμε, απο το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας, το νέο 4ο γεωτρύπανο μας με την ονομασία Αμντούλ Χαμίτ Χαν. Mέχρι σήμερα, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ή ενέργεια δίχως εμάς, και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε εξαπολύσει νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για πολιτική χωρίς συμβιβασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο. 

«Ενας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Αύριο, το πλοίο Αμντούλ Χαμίτ θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου στο πλαίσιο του Συνεδρίου Διπλωματίας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών. «Στο Αιγαίο θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει τη βούληση να λύσει τα προβλήματα. Aυτός που έχει τη συνήθεια δεν την εγκαταλείπει… Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, πως τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας και έχουν αποστρατιωτικοποποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες τώρα είναι στρατιωτικοποιημένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας», σημείωσε.

Αναφορικά με τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως «δεν είναι σωστό η Ε.Ε να είναι όμηρος και να παραδίδεται στα στείρα συμφέροντα κάποιων μελών του υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης και αυτό να γίνεται εναντίον της Τουρκίας που είναι υποψήφιο μέλος της Ε.Ε και μέλος του ΝΑΤΟ». Υπογράμμισε επίσης ότι «οι σχέσεις Ε.Ε – Toυρκίας είναι τόσο στρατηγικές που δεν μπορούν να μειωθούν στα συμφεροντολογικά επίπεδα και στενόμυαλες θέσεις ένα-δύο μελών της Ε.Ε. Η ασφάλεια είναι όπως η αναπνοή. Καταλαβαίνεις την αξία της όταν σου λείψει. Γι αυτό η ασφάλεια της Ευρώπης έχει την ανάγκη της Τουρκίας. Και η Τουρκία έχει την υποχρέωση να συμβάλλει στην ασφάλεια της ηπείρου στην οποία βρίσκεται. Διότι η Τουρκία είναι Ευρώπη. Ως μια ευρωπαϊκή δύναμη, στη δύσκολη στιγμή της Ευρώπης δίνουμε βαρύτητα και πάλι στην Ευρώπη».

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Τσαβούσογλου: Εμποδίσαμε ελληνικά και κυπριακά πλοία να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News