Κόσμος Παρασκευή 25/12/2020, 12:15
ΚΟΣΜΟΣ

Η επιχείρηση «Ελευθερία» και η μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία της ανθρωπότητας

Η επιχείρηση «Ελευθερία» και η μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία της ανθρωπότητας

H μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία της ανθρωπότητας έχει ήδη αρχίσει. Περισσότεροι από 3,5 εκατ. άνθρωποι σε επτά χώρες του κόσμου έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.

Την Κυριακή το μεσημέρι αρχίζει και η έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα. Oι πρώτες 9.750 δόσεις φθάνουν αύριο στη χώρα, ενώ θα ακολουθήσουν στη συνέχεια πολύ περισσότερες.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιασθούν. Σύμφωνα με το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών, στην πρώτη φάση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού θα δοθεί προτεραιότητα στους υγειονομικούς, στους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και στους υπαλλήλους αυτών των δομών, σε όσους περιθάλπονται, διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας χρόνια πασχόντων και σε κέντρα αποκατάστασης και τέλος σε αξιωματούχους που επιτελούν κρίσιμο έργο για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης.

Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν ως τις 10 Ιανουαρίου, περιλαμβάνονται 45 αξιωματούχοι που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και θα εμβολιαστούν σε αυτό το διάστημα.

Οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού ή με SMS στο 13034 ή μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr ή τηλεφωνικώς για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Στον υπόλοιπο κόσμο, η παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού άρχισε από τη Βρετανία, που ήταν και η πρώτη χώρα που έδωσε την έγκριση σε εμβόλιο Covid-19. Οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ άρχισαν στις 14 Δεκεμβρίου με προτεραιότητα στους υγειονομικούς. Έως τώρα, έχουν γίνει 1,23 εκατ. δόσεις, πάντα με βάση τον απολογισμό του Bloomberg. Οι αριθμοί αυξάνονται, μετά την έγκριση και διανομή του δεύτερου εμβολίου της Moderna.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» και η μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία της ανθρωπότητας-1

To εμβόλιο Pfizer-BioNTech έχει εξασφαλίσει έγκριση σε χώρες της Βορείου Αμερικής, Ευρώπη και Μέση Ανατολή, όπου αναμένεται η έναρξη του εμβολιασμού αυτή την εβδομάδα. Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech και εκείνο της Moderna εμφανίζουν αποτελεσματικότητα 95% στις κλινικές δοκιμές με συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών. Τα δικά τους εμβόλια αναπτύσσουν Κίνα και Ρωσία και έχουν εμβολιάσει εκατομμύρια πολίτες.

Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να προσεγγίζουν τα 79 εκατομμύρια και περισσότερους από 1,7 εκατ. θανάτους, οι χώρες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο εμβόλιο για την αντιμετώπιση της χειρότερης πανδημίας του αιώνα, έχοντας συνάψει συμφωνίες για την αγορά 8,15 δισ δόσεων, όπως υπολογίζει το Bloomberg. Η ποσότητα επαρκεί για την κάλυψη περισσότερου από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (καθώς τα περισσότερα εμβόλια χρειάζονται δύο δόσεις) εάν γίνει ισοκατανομή, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει. Οι πλούσιες χώρες έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες για επαρκή προσφορά, ένω κάποιες άλλες ίσως να χρειασθεί να περιμένουν έως το 2022 για διαθέσιμη πρσοφορά εμβολίων.

moneyreview. gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News