Κόσμος Κυριακή 7/08/2022, 16:32
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει ξανά το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει ξανά το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία την Κυριακή ότι βομβάρδισε ξανά τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, τη Ζαπορίζια, και ζήτησε νέες διεθνείς κυρώσεις στη Μόσχα για «πυρηνική τρομοκρατία».

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τρεις αισθητήρες ραδιενέργειας στις εγκαταστάσεις με νέους βομβαρδισμούς το βράδυ του Σαββάτου, τραυματίζοντας έναν εργαζόμενο.

«Ο ρωσικός πυρηνικός τρόμος απαιτεί μια ισχυρότερη απάντηση από τη διεθνή κοινότητα – κυρώσεις στη ρωσική πυρηνική βιομηχανία και τα πυρηνικά καύσιμα», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το εργοστάσιο, που βρίσκεται σε έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία, βομβαρδίστηκε επίσης την Παρασκευή με τη Μόσχα να κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις για τα χτυπήματα.

Η ουκρανική πυρηνική εταιρεία Energoatom είπε ότι οι τελευταίες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους έπληξαν τις εγκαταστάσεις ξηρής αποθήκευσης του εργοστασίου, όπου 174 εμπορευματοκιβώτια με χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο ήταν αποθηκευμένα στην ύπαιθρο.

«Συνεπώς, δεν είναι ακόμη δυνατή η έγκαιρη ανίχνευση και η απόκριση σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης ή διαρροής ραδιενέργειας από δοχεία αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου», ανέφερε.

Σε δήλωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η ρωσική διοίκηση του κατεχόμενου Enerhodar, όπου ζουν οι υπάλληλοι του εργοστασίου, ανέφερε ότι η Ουκρανία χτύπησε χρησιμοποιώντας ένα σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων Uragan 220 mm.

«Τα διοικητικά κτίρια και η παρακείμενη περιοχή της αποθήκης υπέστησαν ζημιές», ανέφερε.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) είχε δηλώσει ότι ο βομβαρδισμός της Παρασκευής έδειξε τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής. Χτυπήθηκε μια γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης, ωθώντας τους χειριστές του σταθμού να αποσυνδέσουν έναν αντιδραστήρα, παρόλο που δεν ανιχνεύτηκε διαρροή ραδιενέργειας.

Το εργοστάσιο της Ζαπορίζια καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στις αρχές Μαρτίου στο πρώτο στάδιο του πολέμου, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί από Ουκρανούς τεχνικούς. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News