Κόσμος Σάββατο 6/08/2022, 18:53
ΚΟΣΜΟΣ

Πομπηία: Φως στη ζωή της μεσαίας τάξης ρίχνουν νέες ανακαλύψεις

Πομπηία: Φως στη ζωή της μεσαίας τάξης ρίχνουν νέες ανακαλύψεις

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τέσσερα νέα δωμάτια σε ένα σπίτι στην Πομπηία γεμάτo με πιάτα, αμφορείς και άλλα καθημερινά αντικείμενα, δίνοντας μία εικόνα της ζωής της μεσαίας τάξης τη στιγμή που η έκρηξη του Βεζούβιου έθαψε τη ρωμαϊκή πόλη το 79 μ.Χ.

Τα υπολείμματα κύπελων, ένας βιαστικά αδειασμένος κορμός, ένα κρεβάτι και ένας καυστήρας αρωμάτων από τερακότα σε σχήμα κούνιας βρέθηκαν σε δύο ορόφους ενός κτιρίου που είχε ανασκαφεί στο παρελθόν, ανακοίνωσε το Σάββατο η αρχή του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας.

Μερικά ήταν πιο πολύτιμα από άλλα – αγγεία από μπρούτζο ή γυαλί δίπλα σε καθημερινά εργαλεία.

«Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν άνθρωποι που ίδρωναν για το καθημερινό τους ψωμί, αλλά επίσης ανυπομονούσαν να αυξήσουν την κοινωνική θέση τους», είπε ο διευθυντής του πάρκου, Γκάμπριελ Ζούχτριγκελ.

Οι αρχαιολόγοι πήραν γύψινα εκμαγεία για να αναπαράγουν ορισμένα από τα αντικείμενα από την τοποθεσία στην Πομπηία, ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της Ιταλίας κοντά στη σύγχρονη πόλη της Νάπολης.

Το υπόλοιπο κτίριο, που ανασκάφηκε το 2018, περιλαμβάνει μια αυλή διακοσμημένη με τοιχογραφίες φυτών, πουλιών και σκηνών κυνηγιού. Μια θέση που φιλοξενούσε τους οικιακούς φύλακες θεούς, ή Lares, έδωσε στο «Laraio house» το δημοφιλές όνομα του.

«Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού Larario στην Πομπηία μπόρεσαν να διακοσμήσουν την αυλή που φιλοξενούσε την τοποθεσία Lares και ένα πηγάδι με εξαιρετικούς πίνακες, αλλά προφανώς δεν είχαν αρκετά χρήματα για όλα τα δωμάτια», πρόσθεσε ο Ζούχτριγκελ.

«Δεν ξέρουμε ποιος έζησε εδώ, αλλά η ευχάριστη ζωή που απεικονίζεται στην αυλή ήταν μάλλον μια φιλοδοξία παρά η καθημερινότητά τους».

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Τι μας μαθαίνουν τα θύματα του Βεζούβιου

Ιταλία: Ανακαλύφθηκε δωμάτιο που ρίχνει φως στη ζωή των σκλάβων στην αρχαία Πομπηία

Αίγυπτος: Στο φως η πιο σημαντική ανακάλυψη μετά τον τάφο του Τουταγχαμών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News