Κόσμος Σάββατο 6/08/2022, 17:55
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν ζητά μία «ρεαλιστική» απάντηση από τις ΗΠΑ για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας

Το Ιράν ζητά μία «ρεαλιστική» απάντηση από τις ΗΠΑ για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε το Σάββατο τις Ηνωμένες Πολιτείας να δώσουν μία «ρεαλιστική απάντηση» στις ιρανικές προτάσεις στις έμμεσες συνομιλίες στη Βιέννη με στόχο την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης το 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το σχόλιο έγινε καθώς οι συνομιλίες συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα το Σάββατο, με λίγους να περιμένουν έναν συμβιβασμό, ενώ το αμφισβητούμενο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης προχωρά.

«Ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν… τόνισε την ανάγκη για μια ρεαλιστική απάντηση των ΗΠΑ στις εποικοδομητικές προτάσεις του Ιράν σε διάφορα ζητήματα για να λειτουργήσει η συμφωνία», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες για τις προτάσεις.

Ελάχιστα απομένουν από το σύμφωνο του 2015 μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, το οποίο άρει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τον περιορισμό της ιρανικής δραστηριότητας εμπλουτισμού που η Δύση φοβάται ότι θα μπορούσε να παράγει ατομικές βόμβες.

Το 2018, ο τότε πρόεδρος των Η.Π.Α. Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία και επέβαλε εκ νέου σκληρές κυρώσεις. Σε απάντηση, η Τεχεράνη -η οποία λέει ότι το πυρηνικό πρόγραμμά της είναι για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλους ειρηνικούς σκοπούς- παραβίασε τη συμφωνία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα σημείο κολλήματος στις συνομιλίες για την αναβίωση του συμφώνου μπορεί να είναι η άρνηση του Ιράν να αντιμετωπίσει τα υποτιθέμενα ανεξήγητα ίχνη ουρανίου, όπως ζητά η οργάνωση πυρηνικής παρακολούθησης του ΟΗΕ (IAEA), με την Τεχεράνη να επιμένει ότι η πυρηνική συμφωνία είχε εκκαθαρίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα από υποτιθέμενα πιθανά στρατιωτικές διαστάσεις.

Τον Ιούνιο, το Συμβούλιο των Διοικητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο επικρίνει το Ιράν για την αποτυχία να εξηγήσει τα ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε αδήλωτες τοποθεσίες. Ωστόσο, ένας ανώτερος βοηθός του ιρανικού προέδρου είπε ότι η Τεχεράνη ζήτησε να κλείσει το θέμα προτού συμφωνήσει να συνεχίσει να συμμορφώνεται με το σύμφωνο.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS