Κόσμος Σάββατο 6/08/2022, 11:58
ΚΟΣΜΟΣ

TAZ: Υπόθεση Predator – Όταν το δεξί χέρι παραιτείται

«Οι παραιτήσεις στην Ελλάδα είναι ένα φαινόμενο σπάνιο – πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μέλη της κυβέρνησης»

TAZ: Υπόθεση Predator –  Όταν το δεξί χέρι παραιτείται

«Οι παραιτήσεις στην Ελλάδα είναι ένα φαινόμενο σπάνιο – πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μέλη της κυβέρνησης», σχολιάζει δηκτικά δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της η ΤΑΖ, αναφερόμενο στις παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέων στην σκιά της υπόθεσης παρακολουθήσεων μέσω του λογισμικού Predator.

«Ο Δημητριάδης είναι ανιψιός του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υπηρετεί ως γενικός γραμματέας στο γραφείο του. Χωρίς τον Δημητριάδη τίποτα δεν θα λειτουργούσε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, υποστηρίζουν στην Αθήνα», γράφει ο συντάκτης. Αναφερόμενος στην παραίτηση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτη Κοντολέων, σημειώνει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε θέσει την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχό του σε μια από τις πρώτες του επίσημες πράξεις. Ο Κοντολέων με τη σειρά του είχε διοριστεί προσωπικά από τον Μητσοτάκη ως επικεφαλής της, αν και στην πραγματικότητα δεν πληρούσε τα απαιτούμενα προσόντα. Με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος, τροποποιήθηκε ένας νόμος που κατέστησε έτσι δυνατό τον διορισμό του. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν τότε έντονα για την αλλαγή του νόμου».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα «το ότι ο Δημητριάδης ή άλλα μέλη της κυβέρνησης θα μπορούσαν να εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών δεν έχει αποδειχθεί στο δικαστήριο. Ο Δημητριάδης αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Την Πέμπτη, όμως, ερευνητές δημοσιογράφοι του δικτύου Reporters United έφεραν στο φως στοιχεία για επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ του Δημητριάδη και του επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιος, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Intellexa, της εταιρείας που διανέμει το λογισμικό Predator. Τόσο ο Δημητριάδης όσο και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Κοντολέων, παραιτήθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας», καταλήγει ο συντάκτης.

Πηγή: Deutsche Welle/Απόδοση: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Διαβάστε επίσης:

Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης

Ο Γιάννης Μπρατάκος νέος γ.γ. του πρωθυπουργού, στη θέση του Γρηγόρη Δημητριάδη

Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News