Κόσμος Παρασκευή 5/08/2022, 21:30
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν – Ερντογάν: Η Τουρκία θα πληρώνει μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια

Πούτιν – Ερντογάν: Η Τουρκία θα πληρώνει μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια

Μέρος των πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζει η Τουρκία θα πραγματοποιείται στο ρωσικό νόμισμα, στο ρούβλι, όπως συμφώνησαν οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας, Βλάντιμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα, με βάση το κοινό ανακοινωθέν.

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνάντησής τους στο Σότσι της νότιας Ρωσίας, οι αρχηγοί των δύο κρατών συμφώνησαν ακόμη διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας Ρωσίας και Τουρκίας στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας και των κατασκευών, μετέδωσε από την πλευρά του το ρωσικό πρακτορείο TASS. Δεσμεύθηκαν δε να φέρουν τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις τους σε νέα επίπεδα σε όλους τους τομείς, παρά τις σημερινές τοπικές και παγκόσμιες προκλήσεις. 

Επιπλέον, Πούτιν και Ερντογάν έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τήρησης των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης για το ζήτημα των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία, πράγμα που αποτυπώνεται, σύμφωνα με το TASS, στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών.

Σε πολιτικό επίπεδο, στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ακόμη ότι Ρωσία και Τουρκία επαναβεβαίωσαν τη βούλησή της να δράσουν από κοινού ενάντια στις “τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία”.

Ωστόσο, οι δύο χώρες είναι γνωστό ότι δεν ορίζουν με τον ίδιο τρόπο την έννοια της τρομοκρατικής οργάνωσης στην αραβική χώρα, αφού η Τουρκία αποκαλεί με αυτόν τον όρο, πλην του ISIS, και τους Κούρδους των PYD-YPG-SDF, που διατηρούν δεσμούς με το παράνομο στην Τουρκία Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Η Μόσχα, από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζει από χρόνια τρομοκρατικές όλες τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης στο καθεστώς Άσαντ.

 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News