Κόσμος Τετάρτη 3/08/2022, 22:30
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ιράν θα επαναλάβουν τις έμμεσες συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία

ΗΠΑ και Ιράν θα επαναλάβουν τις έμμεσες συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία

Κορυφαίοι Ιρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι θα επαναλάβουν τις συνομιλίες στη Βιέννη αυτή την εβδομάδα για την αναβίωση του πυρηνικού συμφώνου του 2015, δήλωσαν αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες την Τετάρτη, αν και εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι όσον αφορά τις πιθανότητες επίτευξης μίας σημαντικής προόδου.

Η «μπάλα είναι στο γήπεδο της Ουάσιγκτον για να σώσει τη συμφωνία», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν Αλί Μπαγκερί Κάνι πριν κατευθυνθεί στη Βιέννη, καλώντας την Ουάσιγκτον να «δείξει ωριμότητα και να ενεργήσει υπεύθυνα».

«Κατευθύνομαι στη Βιέννη για να προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Η ευθύνη βαρύνει αυτούς που παραβίασαν τη συμφωνία και απέτυχαν να αποστασιοποιηθούν από τη δυσοίωνη κληρονομιά», έγραψε στο Twitter ο Μπαγκέρι Κάνι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια συμφωνία που εγγυάται τα δικαιώματά της, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ιρανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να παραμείνει, είπε ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν την Πέμπτη.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Ρομπ Μάλεϊ είπε ότι ετοιμαζόταν να πετάξει στη Βιέννη, αλλά τόνισε ότι δεν περίμενε σημαντική πρόοδο.

«Οι προσδοκίες μας είναι χαμηλές, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις προσπάθειες της ΕΕ και είναι έτοιμες για μια καλή τη πίστη προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας. Θα είναι σύντομα σαφές εάν το Ιράν είναι προετοιμασμένο για το ίδιο», έγραψε στο Twitter.

Ο Μάλεϊ είπε ότι οι συνομιλίες θα προχωρήσουν με βάση ένα κείμενο που πρότεινε πρόσφατα ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 βάσει της οποίας το Ιράν περιόρισε το πυρηνικό πρόγραμμά του, σε αντάλλαγμα για χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.

Ο αναλυτής του Eurasia Group Χένρι Ρομ είπε ότι θεωρεί απίθανο η συμφωνία – που ονομάζεται Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) – να αναστηθεί φέτος, βάζοντας τις πιθανότητες στο 35% και λέγοντας ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν ήθελε την ευθύνη για την αποτυχία της.

«Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ιράν έχουν έντονο συμφέρον να διατηρήσουν ζωντανή την προοπτική μιας συμφωνίας, παρόλο που και οι δύο κυβερνήσεις φαίνονται να αποδέχονται την τελική κατάρρευσή της», έγραψε ο Ρομ σε μια ανάλυση.

«Για τις ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη εστίαση στο JCPOA αναβάλλει έναν ακατάστατο και δαπανηρό άξονα για την αύξηση της διπλωματικής και οικονομικής πίεσης στην Τεχεράνη», πρόσθεσε. «Για το Ιράν, η συνεχιζόμενη διπλωματία, έστω και μη παραγωγική, υποστηρίζει τις εγχώριες αγορές, αποτρέπει τη μεγαλύτερη διεθνή πίεση και του παρέχει κάλυψη για τις συνεχείς πυρηνικές του προόδους».

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS