Κόσμος Πέμπτη 24/12/2020, 18:55
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς υποδέχτηκαν οι ηγέτες τη συμφωνία του Brexit

Πώς υποδέχτηκαν οι ηγέτες τη συμφωνία του Brexit

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της.

Μέρκελ: Η συμφωνία είναι ιστορικής σημασίας

Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Βρετανία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος τόσο για τη χώρα της όσο και για την Ε.Ε.

«Με τη συμφωνία αυτή βάζουμε τα θεμέλια για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας. Η Βρετανία και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ένας σημαντικός εταίρος για την Γερμανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία είναι ιστορικής σημασίας».

Όπως ανέφερε ότι κείμενο της συμφωνίας θα εξεταστεί γρήγορα. Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο θα συνεννοηθεί τηλεφωνικά τη ερχόμενη Δευτέρα για την γερμανική θέση. «Είμαι πολύ σίγουρη ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», προσέθεσε.

Μακρόν: Η ενωμένη και στιβαρή θέση της Ευρώπης απέδωσε 

Στην ενωμένη και σταθερή θέση της Ευρώπης εστίασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι απέδωσε καρπούς. 

«Η ενότητα και η δύναμη της Ευρώπης απέδωσαν. Η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απαραίτητη για την προστασία των πολιτών μας, των ψαράδων μας, των παραγωγών μας. Θα διασφαλίσουμε ότι θα συμβεί αυτό», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Η Ευρώπη προχωράει και μπορεί να κοιτάξει προς το μέλλον, με ενωμένο τρόπο, και με δύναμη», πρόσθεσε.

Κόντε: Η Βρετανία θα παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος και σύμμαχος

Από τη μεριά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, χαρακτήρισε «καλά νέα» τη συμφωνία για το Brexit, ενώ δήλωσε ότι η Βρετανία θα παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος και σύμμαχος για την Ε.Ε. και την Ιταλία.
«Τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και των Ευρωπαίων πολιτών είναι εγγυημένα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. 

Ιρλανδία: Αποφεύχθηκε η επιστροφή στα σκληρά σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν χαιρέτισε την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε., ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας εξέφρασε τον ενθουσιασμό του επειδή αποφεύχθηκε η επιστροφή στα σκληρά σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Μια συμφωνία για το Brexit είναι πραγματικά καλοδεχούμενη μετά από τέσσερα μακρά χρόνια διαπραγματεύσεων», είπε ο Μάρτιν. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει πλέον στις δύο πλευρές να επικεντρωθούν στη σφυρηλάτηση «μιας καλής σχέσης» μεταξύ τους τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε.

moneyreview με πληροφορίες από Reuters 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News