Κόσμος Κυριακή 31/07/2022, 22:10
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικό Μουσείο: Προτείνει «σύμπραξη» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή “συνεργασία” για τον Παρθενώνα με τους φίλους και συναδέλφους μας στην Ελλάδα», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Βρετανικό Μουσείο: Προτείνει «σύμπραξη» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Ουίλιαμς, πρότεινε μια «σύμπραξη» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μέσα από την οποία θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Αθήνα ύστερα από 200 και πλέον χρόνια.

Τα Γλυπτά, 17 αγάλματα και μέρος της ζωφόρου που κοσμούσε τον ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη αφαιρέθηκαν από τον λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ ήταν πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και έκτοτε αποτελούν αντικείμενο έντονης διαμάχης.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Sunday Times, ο Τζόναθαν Ουίλιαμς δήλωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο θέλει να «αλλάξει το κλίμα της συζήτησης» σχετικά με τα Γλυπτά.

«Αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή “συνεργασία” για τον Παρθενώνα με τους φίλους και συναδέλφους μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση μέσα από την οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας», δήλωσε.

Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει δεσμευτεί ότι θα παραδώσει τα Γλυπτά πίσω, με τον Ουίλιαμς να υποστηρίζει ότι αποτελούν «απολύτως αναπόσπαστο μέρος» της συλλογής.

Ωστόσο, δήλωσε ότι «επιθυμούν να αλλάξουν το κλίμα του ντιμπέιτ», προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει «να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν σε μια πολιτιστική ανταλλαγή ενός επιπέδου και δυναμισμού που δεν έχει υπάρξει ως τώρα». 
 
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι: «Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα ήταν χαρά μας να δανειστούμε και να δανείσουμε. Αυτό είναι που κάνουμε».
 
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι: «Τα μικρά βήματα δεν είναι αρκετά. Θέλουμε μεγάλα βήματα».
 
Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης, είπε πως θα μπορούσε να υπάρξει μια «βάση για εποικοδομητικές συνομιλίες» με την προσφορά για τη «θετική Σύμπραξη του Παρθενώνα».
 
Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, η επιστροφή τους θα ήταν μια ιστορική πράξη. Θα ήταν σαν οι Βρετανοί να αποκαθιστούν την ίδια τη δημοκρατία».

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News