Κόσμος Πέμπτη 24/12/2020, 16:52
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική συμφωνία για τη μετα-Brexit εποχή

«Ισορροπημένη και δίκαιη συμφωνία»

Ιστορική συμφωνία για τη μετα-Brexit εποχή

Σε εμπορική συμφωνία (σ.σ. free-trade deal) για τη μετα-Brexit εποχή κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο, με τις δύο πλευρές να αποφεύγουν το σενάριο της επιβολής δασμών.

Η νέα συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί άμεσα από τα νομοθετικά όργανα του Ην. Βασιλείου, καθώς κι από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (σ.σ. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), προκειμένου να τεθεί σε άμεση ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2021. Δηλαδή την επόμενη Παρασκευή. 

«Ισορροπημένη και δίκαιη συμφωνία»

«Συμφωνήσαμε σε μια εμπορική συμφωνία. Μετά από έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο, έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία είναι δίκαιη και ισορροπημένη» σημείωσε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Παραδέχθηκε πάντως, ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες, αλλά «η συμφωνία άξιζε τη μάχη που δώσαμε». «Η συμφωνία είναι προς το συμφέρον και του Ηνωμένου Βασιλείου» πρόσθεσε. 

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μ’ όλες τις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι κανόνες της Ε.Ε. θα γίνονται σεβαστές από το Λονδίνο, το οποίο πλέον αποτελεί “τρίτη-χώρα” για την Ε.Ε.» τόνισε, επιπλέον. 

Διαμήνυσε δε, ότι «θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας, καθώς η συμφωνία εξασφαλίζει τον θεμιτό ανταγωνισμό και παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας ζώνες».

«Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι η Ε.Ε. παραμένει ένας από τους “γίγαντες”» κατέληξε η φον ντερ Λάιεν.  

Μπαρνιέ: Διατηρούμε την ενότητά μας

Από την πλευρά του, ο ειδικός διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε απολύρως ικανοποιημένος από το deal. «Σήμερα είναι ημέρα ανακούφισης. Αλλά υπάρχει και κάποια λύπη, λαμβάνοντας υπόψη τι είχαμε και θα θα έχουμε».

«Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η Ε.. επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα».

Χωρίς δασμούς το εμπόριο Ε.Ε. – Ην. Βασιλείου

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Ε.Ε. ζήτησε από τους πρεσβευτές των 27 κρατών – μελών να είναι διαθέσιμοι κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, εξέλιξη η οποία συνδέεται με τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν έως τα τέλη του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 31 Δεκεμβρίου εκπνέει η ισχύς της μεταβατικής περιόδου του Brexit, η οποία κατ’ εξαίρεση διατηρούσε το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της ενιαίας αγοράς και της τελωνιακής ένωσης. 

Η σημερινή συμφωνία, επί της ουσίας, αποτρέπει την επιβολή δασμών στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, ένα σενάριο το οποίο θεωρούταν απευκταίο απ’ όλες τις πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση, και παρά τη συμφωνία, από την 1η Ιανουαρίου του 2020 το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποτελεί μέλος της ενιαίας αγοράς, χάνοντας την πρόσβαση σε μια αγορά περισσότερων από 450 εκατ. καταναλωτών. Το ίδιο ισχύει και με την τελωνειακή ένωση, από την οποία αποχωρεί οριστικά.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί οριστικά από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, η σημερινή συμφωνία τουλάχιστον διασφαλίζει τη συνέχιση των εμπορικών σχέσεων, απαλλαγμένων από πρόσθετους δασμούς και βαρίδια.

Ωστόσο, το νέο status quo συνοδεύεται από σημαντική γραφειοκρατία τόσο για τους εισαγωγείς όσο και για τους εξαγωγείς. Την ίδια ώρα, η ελεύθερη ροή εργαζομένων σταματάει, ενώ οι συναλλαγές στον κλάδο των υπηρεσιών περιορίζονται σημαντικά. Όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνο, αυτό χάνει κάθε πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να διαπραγματευτεί μια σειρά επιμέρους εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Αλλά ως αντίτιμο για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας με την Ε.Ε. χωρίς δασμούς, το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται να ευθυγραμμίζεται με τα ευρωπαϊκά standards σε ζητήματα εργασίας, περιβάλλοντος, καθώς και κρατικών επιχορηγήσεων στον ιδιωτικό τομέα. 

Το γεγονός ότι πλέον το Ην. Βασίλειο αποτελεί «τρίτη-χώρα» για την Ε.Ε., σημαίνει ότι ταξιδιώτες, επιχειρήσεις και έμποροι θα αντιμετωπίσουν αρκετή «χαρτούρα», καθώς και σειρά ελέγχων στα σύνορα. Χωρίς να αποκλείεται ο σχηματισμός μεγάλων ουρών στα συνοριακά περάσματα, όπως παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. 

Φυσικά, η απουσία επιβολής δασμών σημαίνει ότι το κόστος των ευρωπαϊκών προϊόντων στη βρετανική αγορά θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, χωρίς να επέλθουν μεγάλες αυξήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση δασμών, ο Βρετανός καταναλωτής θα επιβαρυνόταν με πρόσθετο κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρών. 

1.645 ημέρες μετά το δημοψήφισμα

Για αρκετές εβδομάδες, Ην. Βασίλειο και Κομισιόν εξέπεμπαν αντιφατικά μηνύματα, ενώ φλέρταραν αρκετές φορές με την ολική σύγκρουση, ιδίως για το ζήτημα των αλιευτικών ζωνών. Τελικά, όμως, επικράτησε η λογική, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε συμβιβασμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οριστικό «διαζύγιο» Ε.Ε. – Ην. Βασιλείου έρχεται 1.645 ημέρες μετά το δημοψήφισμα του 2016, όταν η πλειοψηφία των πολιτών είχε ταχθεί υπέρ της εξόδου. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News