Κόσμος Σάββατο 30/07/2022, 22:22
ΚΟΣΜΟΣ

«Αμπντούλ Xαμίτ Χαν»: Bγήκε από το λιμάνι Τασούκου το τουρκικό ερευνητικό

Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν» βγήκε από το λιμάνι Τασούκου

«Αμπντούλ Xαμίτ Χαν»: Bγήκε από το λιμάνι Τασούκου το τουρκικό ερευνητικό

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν» βγήκε από το λιμάνι Τασούκου και κατευθύνεται νοτιοδυτικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic.

Το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Το νέο γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα, είναι 7ης γενιάς και θεωρείται το ισχυρότερο στον στόλο των γεωτρυπάνων που διαθέτει η Τουρκία. Το γεωτρύπανο αυτό έχει πιο προηγμένη τεχνολογία από τα πλοία 6ης γενιάς, τα οποία διαθέτουν ικανότητα θαλάσσιων γεωτρήσεων υπό πολύ υψηλή πίεση σε βάθος 12.000-12.500 μέτρων. Τα 7ης γενιάς θα μπορούν να κάνουν θαλάσσια γεώτρηση σε μεγαλύτερο βάθος.

Το 2021 η Τουρκία σύναψε συμφωνία με τη νοτιοκορεατική Daewoo για την αγορά τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου το οποίο είχε τότε την ονομασία «West Cobalt». Η Αγκυρα διαθέτει άλλα τρία γεωτρύπανα, το «Γιαβούζ», το «Κανουνί» και το «Φατίχ», τα οποία είναι 6ης γενιάς και ήδη πραγματοποιούν έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα.

H Τουρκία το 2021 ανακοίνωσε πως έχει ανακαλύψει κοιτάσματα 400 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στη Μαύρη Θάλασσα. Η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει το 2026 να καλύπτει το 25% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα και προγραμματίζει να συνεχίσει τις έρευνές της. Σήμερα, το 44,9% του αερίου της το αγοράζει από τη Ρωσία, το 16,1% από το Ιράν και το 15% από το Αζερμπαϊτζάν.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News